Νέος εκβιασμός από τους τοκογλύφους για το Ταμείo των 50 δισ. ευρώ

Παραμένουν «αγκάθια» το Νέο ΤΑΙΠΕΔ και τα «κόκκινα» δάνεία

«Μπαράζ» συσκέψεων και σήμερα για την τελική συμφωνία

 Νέος εκβιασμός από τους τοκογλύφους για το Ταμείo των 50 δισ. ευρώ. Ευκαιρία να αρπάξουν τους ελληνικούς θησαυρούς, βρήκαν οι ξένοι δανειστές που νομίζουν ότι με το νέο αυτό Ταμείο θα ξεπουλήσουν σε δικούς τους, τα «φιλέτα» της Ελλάδας. Είναι γελασμένοι όσοι κουτόφραγκοι πίστεψαν πως η κυβέρνηση θα τους αφήσει να λεηλατήσουν την ελληνική γη εις βάρος του ελληνικού λαού.  Δεν θα υπάρξει καμία ευκαιρία για αυτούς τους κερδοσκόπους να εκμεταλλευτούν την οικονομικά αδύναμη κατάσταση της χώρας για να φτιάξουν περιουσίες στην πλάτη μας και για αυτό αντιδρούν στην τελευταία στροφή της διαπραγμάτευσης για την νέα συμφωνία.

 Οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ΤΑΙΠΕΔ των 50 δισ.  τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Με την ελληνική πλευρά να εκτιμά πως δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και πως οδεύουμε σύντομα σε συμφωνία, «φωτιά» έχουν πάρει τα  τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που προσπαθούν να κλείσουν και τα τελευταία θέματα, το ταχύτερο δυνατόν.

Τρέχουν από σύσκεψη σε σύσκεψη, γράφοντας και σβήνοντας τα λεπτά σημεία της διαπραγμάτευσης.

 Από την μία, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για το κλείσιμο των εργασιών μέχρι τη 18η Αυγούστου, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο «δανείου γέφυρας» και από την άλλη, οι τεχνοκράτες των θεσμών που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τηρηθούν τα προσυμφωνημένα χρονοδιαγράμματα. Στο κυβερνητικό επιτελείο, θέλουν να κλείσουν όλα τα «ανοιχτά» θέματα, με σκοπό την συγγραφή της τελικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.  Αν και τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις 18 Αυγούστου είναι ασφυκτικά, η ελληνική πλευρά παραμένει δικαιολογημένα αισιόδοξη για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, με δεδομένο ότι οι ρυθμοί των συσκέψεων είναι «πυρετώδης».  Σήμερα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, έχει προγραμματιστεί μία σειρά συναντήσεων, στις  οποίες  κορυφαίοι υπουργοί της κυβερνήσεις θα βρεθούν για ακόμα μία φορά απέναντι στους απεσταλμένους των θεσμών.

  Στις 11:30 το πρωί, οι υπουργοί, Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν  με τους εκπροσώπους των θεσμών, για να γίνει η ανακεφαλαίωση της μέχρι τώρα πορείας των εργασιών στη διαπραγμάτευση.

 Στην συνέχεια, στις  15:30 το μεσημέρι,  θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με κεντρικό θέμα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις  17:30 το απόγευμα, θα αναλυθούν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες,  σχετικά με Θέματα Δικαιοσύνης. Για ακόμα μία φορά, όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής των θεσμών, στην ειδική αίθουσα στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου φιλοξενούνται.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει από εχτές,  με την «μαραθώνια» 4,5 ώρη σύσκεψη που είχαν στο Hilton, οι επικεφαλείς διαπραγματευτές των Θεσμών, με τους έλληνες υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας,  Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Εκεί συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα, τα μεγάλα θέματα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, η συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και  τα δημοσιονομικά, καθώς υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα στα μακροοικονομικά, όπως είναι οι στόχοι των πρωτογενών αποτελεσμάτων. Μία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και  ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα.  Στο Θέμα των αποκρατικοποιήσεις, που ήταν και το πρώτο θέμα των συζητήσεων, υπήρξαν από την αρχή και οι πρώτες  διαφωνίες για το  νέο υπέρ-Ταμείο που θα δημιουργηθεί με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ, στοιχείων της δημόσιας περιουσίας όπως προβλέπεται και στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη  Τσακαλώτο, υπήρξαν κάποιες αποκλίσεις, και οι δύο πλευρές θα επανέλθουν στο ζήτημα.

Τσακαλώτος: Υπάρχουν αποκλίσεις αλλά θα τα βρούμε

Στην δήλωσή του μετά το τέλος της συζήτησης με τους θεσμούς για το νέο Ταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκανε την εξής δήλωση:

«Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα  σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα».

Σε ερώτηση σχετικά με το που βλέπει τα κωλύματα για την τελική συμφωνία, ο υπουργός απάντησε πως, «αυτό θα σας το πω αύριο, γιατί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα.  

Για το πότε κλείνουμε την συμφωνία με τους δανειστές και αν αυτό είναι κοντά στις  20  Αυγούστου, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως, «όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το «έπαιρνα» να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».

Σχετικά με την τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, εκτίμησε πως, «ναι. Ούτε η δική μας πλευρά  έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα,  ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο».

Περί του περίφημου «δανείου – γέφυρα», αν είναι ακόμα στο τραπέζι, ο υπουργός δήλωσε πως, «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα».

Ενώ ποιο συγκεκριμένα, για τις αποκλίσεις για το Ταμείο(Νέο ΤΑΙΠΕΔ) αν έχει να κάνει με τα στοιχεία ή τη νομική του υπόσταση; Ξεκαθάρισε πως, «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια – Bad Bank,  Distress Funds ή κάτι άλλο;

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, (όπου σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. για την ολοκλήρωσή της) στο οποίο οι δύο πλευρές επανέρχονται σήμερα. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά πως, η ελληνική πλευρά έδωσε την πρότασή της, προκειμένου να την μελετήσουν οι δανειστές. Μία πρόταση που «είναι μεν στο πνεύμα της αρχικής μας πρότασης, αλλά έχουν αλλάξει πολλά από τότε». Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο πως ο  στόχος παραμένει  ένα νομοσχέδιο που θα λύνει συνολικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων και για τα νοικοκυριά και για τις  επιχειρήσεις, με τρόπο που θα απελευθερώνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να γυρίσει μία νέα σελίδα και να ξεκινήσει από την αρχή, «καθαρό».

Αντιδρούν οι θεσμοί στην ελληνική πρόταση για την «Bad Bank». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανεπίσημο ελληνικό αίτημα για τη δημιουργία μίας «κακής» τράπεζας, η οποία θα σήκωνε το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνάντησε σοβαρές αντιστάσει από την πλευρά των ευρωπαϊων δανειστών. Ειδικά  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμούν ότι υπάρχουν εκκρεμή νομικά και πρακτικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλιώς η υλοποίηση της είναι αδύνατη. Η  στάση των δανειστών σε αυτό το θέμα είναι ιδιετέρος σκληρή και  δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς των ελλήνων τραπεζιτών, παρά το γεγονός ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ)συνεχίζει τις πιέσεις.

Στο τραπέζι παραμένουν και τα δημοσιονομικά

   Μεγάλο ενδιαφέρον, έχει το θέμα των δημοσιονομικών και του καθορισμού συγκεκριμένων στόχων κυρίως για τα πρωτογενή αποτελέσματα που θα κληθεί να επιτύχει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών, όλα δείχνουν πως μέχρι την Κυριακή, θα έχουν τελειώσει όλα.  Όμως, το μακροοικονομικό σενάριο, δεν έχει κλείσει ακόμη. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς το πόσο υψηλοί θα είναι οι στόχοι, θα κρίνει και το πόσα λεφτά θα πρέπει να μαζέψει το κράτος, δηλαδή πόσο βαθιά θα βάλει το χέρι στην τσέπη ο έλληνας φορολογούμενος.  Μέχρι στιγμής, παρά τα όσα ακούγονται παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η ένταση των μέτρων.

Καμία συζήτηση για δάνειο-γέφυρα

Ούτε οι δανειστές ούτε η κυβέρνηση θέλουν να πάμε στην λύση του δανείου γέφυρα για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας προς τους ίδιους τους δανειστές μέσα στον Αύγουστο.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί μία πρώτη δόση, από τους δανειστές ύψους σχεδόν 25 δισ. για να εξοφληθούν στις 20 Αυγούστου το ομόλογο 3,20 δισ. της ΕΚΤ και ομόλογα ύψους 168 εκατ. ευρώ προς άλλα κράτη της ευρωζώνης. 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν την βάση για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Άλλα 7,16 δισ. ευρώ χρειάζονται για την εξόφληση του «δανείου γέφυρα» των που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο από τον EFSM, και 4 δισ.  περίπου για την εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες κυρίως, στο εσωτερικό. Αν πάμε στην λύση ενός νέου δανείου γέφυρα, τότε αυτό θα είναι κοντά στα 6 δισ. για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, χωρίς προβλέψεις για της τράπεζες και την επανεκκίνηση της ελληνικής εσωτερικής αγοράς.  Αυτό το σενάριο συναντά και μεγάλες αντιδράσεις από κράτη που συμμετέχουν στον EFSM, (Το ταμείο που θα μας έδινε το δάνειο) εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εκτός Ευρώ, όπως είναι η Αγγλία. Χώρες που θεωρούν πως η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι θέμα ευρωζώνης και όχι ολόκληρης της Ε.Ε.

Κομισιόν: Πάει καλά η διαπραγμάτευση ρεαλιστικός στόχος η συμφωνία στις 20 Αυγούστου

 Φιλόδοξος αλλά την ίδια στιγμή και ρεαλιστικός είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ο στόχος της πρώτης εκταμίευσης  πριν τις 20 Αυγούστου στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας Σύμφωνα με τοποθέτηση της  αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», στην συνέχεια συμπλήρωσε πως «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς». Σύμφωνα με την ίδια  αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή