Νέο «τσεκούρι» στους μισθούς θέλει το ΔΝΤ

Έκθεση «φωτιά» από οικονομολόγους του Ταμείου προκαλεί την ελληνική κοινωνία

Οι δανειστές θέλουν να μας κάνουν «Μεξικό» της Ευρώπης

«Κουτσούρεμα» των μισθών στην Ελλάδα ζητά το ΔΝΤ μέσα από έρευνα εμπειρογνωμόνων του.

Οι δανειστές που συχνά χρησιμοποιούν έρευνες για να προωθήσουν τις θέσεις τους, έβαλαν κάτω τα οικονομικά στοιχεία των τεσσάρων χωρών που ευρωπαϊκού Νότου και με «ξένα κόλλυβα», αποφάσισαν πως θα είναι καλό για την ανταγωνιστικότητα των εθνικών Οικονομιών,  να «κόψουν» περισσότερο τους μισθούς.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και εξετάζει τις επιπτώσεις της μείωσης μισθών κατά 2% στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η ακραία πρόταση των οικονομολόγων του Ταμείου,  είναι όπως γράφουν στο κείμενο της έκθεσης, πως βλέπουν θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και αρνητική επίπτωση στη ζήτηση, άμα οι έλληνες εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα χρήματα κάθε μήνα.

Οι ξένοι δανειστές, θέλουν να μας κάνουν τα «γκαρσόνια» της Ευρώπης. Αυτά τα εξωφρενικά αποτελέσματα της έρευνας, ενδεχομένως να προλειάνουν, το έδαφος για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, που αυτή την στιγμή ίσως να μην είναι έτοιμο το ΔΝΤ να ζητήσει και επίσημα.

Ήδη, οι μειώσεις στα εισοδήματα των ελλήνων που έχουν έρθει μέσα στα «μαύρα» χρόνια του μνημονίου, έχουν βυθίσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην φτώχεια και την ανέχεια. Τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει την ώρα που οι φόροι έχουν πάρει την ανηφόρα και  αυτό ακριβώς είναι που έχει στερήσει από τους έλληνες καταναλωτές την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αγορές. Εδώ οι «Σοφοί» του Ταμείου λένε μειώστε τους ακόμα 2%!!!

Η αγορά δεν είναι ανταγωνιστική, όχι γιατί οι έλληνες παίρνουν υψηλούς μισθούς, αλλά γιατί οι εργοδότες καλούνται να πληρώσουν άλλο ένα μισθό, σε εργοδοτικές εισφορές και φόρους και αυτός είναι ένας από τους βασικούς  λόγους που είναι ακριβό το εργατικό κόστος στην χώρα.

Όμως αν αυτή η πρόταση δεν «φτιάχνει» την ελληνική αγορά, τότε οι λόγοι που οι δανειστές επεξεργάζονται τέτοια σενάρια ίσως πρέπει να αναζητηθούν αλλού.  Αν υποτιμήσουμε περαιτέρω την ελληνική αγορά και οι Έλληνες αμείβονται μόνο με ένα κλάσμα από τους μισθούς των βόρειο-Ευρωπαίων συναδέλφων τους, τότε η «Ευρώπη της Μεσογείου», θα γίνει η αποθήκη φτηνού εργατικού δυναμικού της Ε.Ε., όπως είναι το Μεξικό για την Αμερική.

Στο κείμενο της έρευνας, παρουσιάζονται τα σενάρια μείωσης των ονομαστικών μισθών κατά 2% στα επόμενα δύο χρόνια, η οποία σε ένα ιδανικό σενάριο, θα περνούσε στις τιμές και αυτό θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα.

Με απλά λόγια οι δανειστές λένε ότι αν μειώσουμε τα έξοδα των επιχειρήσεων (μισθούς), τότε εκείνοι με την σειρά τους θα μείωναν τις τιμές των προϊόντων τους. Δηλαδή ούτε που τους περνά από το μυαλό ό,τι οι επιχειρηματίες θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση και απλά θα κρατούσαν τα αυξημένα έσοδα στην τσέπη. Επίσης, ακόμα μία μείωση μισθών θα έριχνε και πάλι την ζήτηση στην αφορά, αφού οι καταναλωτές θα είχαν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν!

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε προσομοίωση που εκπόνησε το Ταμείο, η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της μείωσης των μισθών στην οικονομική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, εάν την υιοθετήσουν λιγότερες χώρες.

Η Έρευνα «Συγκράτηση μισθών σε καιρούς κρίσης» (Wage Moderation in Crises) πραγματοποιήθηκε από οικονομολόγους του ΔΝΤ και επιβλέπων είναι ο γνωστός στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, είχε διατελέσει εκπρόσωπος του, στην τρόικα που αξιολογούσε την υλοποίηση του πρώτου και  δεύτερου Μνημονίου.

Στην συνέχεια, μετά την «επιτυχία» του στην Ελλάδα, πήρε προαγωγή και τώρα ο Δανός οικονομολόγος είναι αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους δανειστές η έρευνα που επίβλεψε ο κ. Τόμσεν, «δεν απηχεί τις θέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα».

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δύο διακριτά σενάρια:

Αυτό της θετικής επίπτωσης στην ανταγωνιστικότητα, όπου «αυξάνεται η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της παραγωγής υψηλότερων εισοδημάτων, στηρίζει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις -για να υπάρξει ευθυγράμμιση με την υψηλότερη ζήτηση». Το δεύτερο σενάριο είναι η αρνητική επίπτωση στη ζήτηση.  

Εκτιμάται πως, στα πρώτα δύο χρόνια,  από την μείωση των μισθών, θα υπάρχει αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, που μετριάζει τη θετική επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Ειδικότερα, καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται πάνω από τον μέσο όρο στα πρώτα δύο χρόνια.

Στην Ελλάδα ο κόσμος υποφέρει και το ΔΝΤ το «βιολί» του

Δεν είναι μόνο αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων, που ξαφνικά θέλει μείωση μισθών στην Ελλάδα. Τα ίδια έγραφε και η περσινή μελέτη, που  το Δεκέμβριο του 2014, αναφερόταν πως στην Ελλάδα ο κατώτατος «αυξήθηκε».

Συγκεκριμένα έγγραφε πως,  «το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμενε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία».  

Σε αυτό οι οικονομολόγοι του Ταμείου σχολίαζαν από πέρσι πως, η εξέλιξη αυτή δεν φαινόταν να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωναν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή