Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΔΝΤ και Ευρώπης!
ΔΝΤ: Περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, για την Ελλάδα!
«Μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική Οικονομία, φέρνει η εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου! Βγάζει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα «άχρηστο», υπό την έννοιά ότι οι στόχοι του δεν είναι επιτεύξιμοι και κρίνει τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβάλει οι δανειστές, ως «λίγα»! Οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απαιτούν νέο αίμα, από τον ελληνικό λαό και πρόσθετα μέτρα, που στοχοποιούν χαμηλόμισθους και συνταξιούχους!
«Το πρόγραμμα θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας αν ήταν λιγότερο φιλόδοξο, με λιγότερα θετικές προβλέψεις για την οικονομία, απαιτώντας περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους», τονίζεται από τους συντάκτες της Έκθεσης.
Η σκληρή γραμμή του Ταμείου, δεν αρέσει καθόλου στους Ευρωπαίους δανειστές, καθώς ανατρέπει σημαντικό μέρος των υποθέσεων και στόχων που στηρίζουν το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα απαιτεί σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Μετά την διαρροή του Ταμείου, που έχει στόχο την άσκηση πίεσης στο Βερολίνο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), απαντά, ότι «το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως».
Επτά είναι οι σημαντικές διαφωνίες του ΔΝΤ, με τους Ευρωπαίους δανειστές, σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να συμβούν στο ελληνικό πρόγραμμα. Όλες αυτές, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση, προ της τελικής συμφωνίας, μία διαπραγμάτευση παράλληλη με αυτή, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
1. Οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βιωσιμότητά του, χρειάζεται να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο στόχος 3,5% από το 2018 και μετά δεν θεωρείται ρεαλιστικός από το Ταμείο, που εκτιμά ότι η ελληνική Οικονομία μπορεί να παράξει μόνο 1,5% πλεόνασμα το 2018. Αναφέρει χαρακτηριστικά, πως από 55 χώρες που αξιολογούνται «τα τελευταία 200 χρόνια, υπάρχουν μόνο 15 παραδείγματα που είχαν ύφεση πάνω από πέντε χρόνια και καμία από αυτές τις χώρες δεν διατήρησε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ κατόπιν».
2. Για την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η καθυστέρηση της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις και τον ορισμό των διοικήσεων των τραπεζών έχει επίπτωση στην ανάκαμψη.
3. Κριτική ασκείται και στην πολιτική σταθερότητα, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που χαρακτηρίζεται εύθραυστη, καθώς «δεν υπάρχει ισχυρή κυριότητα του προγράμματος, οι προσδοκίες αλλά και η σχεδίαση του προγράμματος πρέπει να είναι πιο συντηρητικές από την αρχή. Το προσωπικό του ΔΝΤ πρέπει να αντιτάσσεται από τους Ευρωπαίους εταίρους για πιο θετικές προβλέψεις».
4. Απαιτεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης και ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας. Ζητά, οι μεταρρυθμίσεις «να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι περισσότερο κοινωνικά δίκαιες».
5. Η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τις στάσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα ώστε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. “Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
6. Προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος. Το Ταμείο, θεωρεί ότι το πρόγραμμα δεν ήταν κοινωνικά δίκαιο, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού να το κάνει, εγείροντας ανησυχίες για την πολιτική βιωσιμότητα των μέτρων.
7. Ζητούν συγκεκριμένη συνεργασίας του Ταμείου με νομισματικές ενώσεις όταν χρειάζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει μια εκ των προτέρων συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών, για τις τεχνικές αναλύσεις, σχεδιασμό και επικοινωνία του προγράμματος, μεταξύ άλλων.
Τα σημεία αυτά, της Έκθεσης, αποκάλυψε πρώτη η «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζοντας ότι η έκθεση κυρίως επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του δεύτερο προγράμματος, ασκώντας βασικά κριτική κυρίως στην ελληνική πλευρά και κάνοντας πολύ μικρή αυτοκριτική για τα λάθη του ίδιου του Ταμείου. Για τα λάθη που έχουν γίνει στο πρόγραμμα, αναφέρεται ότι «σημαντική δημοσιονομική και εξωτερική προσαρμογή επιτελέστηκε, κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν και βασικά αφού η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ περιορίστηκαν οι συστημικοί κίνδυνοι».
Ασταμάτητη η άνοδος της λαϊκής δυσαρέσκειας
Στα μέσα του 2014 υπήρχαν σημάδια ανάκαμψης και η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές. Όμως, όπως λέει η έκθεση, η πιο βαθιά από ότι αναμενόταν ύφεση και η κατά 30% μείωση των εισοδημάτων «έκαναν την άνοδο της λαϊκής δυσαρέσκειας ασταμάτητη». Στο πρόγραμμα, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα, τον Ιούνιο του 2014 ήταν πλέον «εκτός τροχιάς». Το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις προς το Ταμείο!
«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις στις Τράπεζες!
Άργησαν να εφαρμοστούν, τα μέτρα για τα «κόκκινα δάνεια», δημιουργώντας πρόσθετες προκλησεις, ενώ οι προβλέψεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έπρεπε να ήταν πιο συντηρητικές, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις. Επίσης, ενστάσεις προβάλλονται και για τον τρόπο αλλαγής των διοικήσεων στις τράπεζες, με το Ταμείο να σημειώνει ότι αν και τηρήθηκαν τα κριτήρια για τον διορισμό τους, «στενοί δεσμοί μεταξύ υψηλά ιστάμενων στις τράπεζες, τα πολιτικά κόμματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν κόπηκαν για πολιτικούς λόγους», πιθανώς επηρεάζοντας αρνητικά τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να αντλήσουν ρευστότητα.
ESM: Κινδυνολογία η Έκθεση του ΔΝΤ!
Βιώσιμο το Χρέος αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, απατούν οι Ευρωπαίοι, στην Έκθεση του ΔΝΤ. «Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, χάρη στους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM μακροπρόθεσμα, αλλά και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του, τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ESM, μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι δανειστές, είναι αναγκασμένοι να απαντήσουν σε αυτές τις θέσεις του Ταμείου, καθώς μέσες άκρες, το ελληνικό πρόγραμμα βγαίνει «άχρηστο» και το βάρος της ευθύνης, πέφτει στις πλάτες της Κομισιόν και ακόμα περισσότερο, των Γερμανών, που επέμειναν στην μη μείωση του χρέους.
Από το Λουξεμβούργο (έδρα ESM), τονίζεται ότι «η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία είναι αξιόπιστη και στηρίζεται από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων». Μάλιστα, «το περασμένο έτος, η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο».
Με την Ευρώπη να έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα στην συνεχή στήριξη της Ελλάδας «με επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος». Τέλος, ο ESM, χαρακτηρίζει «για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης του χρέους στην Ελλάδα».