Νέες πιέσεις από την Ε.Ε. στη Βρετανία για γρήγορη έξοδο

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ-ΕΞΠΡΕΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ                                                                          

Νέες πιέσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους δέχεται η κυβέρνηση της Βρετανίας, προκειμένου να αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τηρεί πιο ήπια στάση, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται πως η βρετανική πλευρά χρειάζεται χρόνο, διαμηνύει ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων πριν την υποβολή επίσημου αιτήματος της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα νέα μηνύματα εστάλησαν κατά τις προσελεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ που έχει μπει», είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, «όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε και πάρα πολύ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».

Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι «είχαμε συζήτηση πολύ συναισθηματική. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Επικίνδυνο αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και για μας. Ένα σημαντικό ποσοστό ψήφισε να παραμείνει αλλά τώρα είναι έξω».

Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Όπως είπε, στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για τις σχέσεις Βρετανίας. – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε πως οι Βρετανοί έκαναν ξεκάθαρα μια επιλογή, για την οποία, όπως είπε, λυπάται, αλλά τη σέβεται.

«Έκαναν την επιλογή να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγάλη πλειοψηφία. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δεν μπορώ να φανταστώ μια βρετανική κυβέρνηση που δε θα σεβαστεί την απόφαση του λαού της», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Σαν Ευρωπαίοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να δώσουμε έμφαση στη νεολαία, να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωζώνη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «όλοι κοιτούν προς την Ευρώπη, από όλο τον πλανήτη».

«Είναι ιστορική ημέρα, είναι οδυνηρό να φεύγει μια χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιστορία δεν σταματά, η Ευρώπη συνεχίζει», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με τη Βρετανία, ως εταίρο – πλέον – της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία», κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο», μετά το σοκ του Brexit.

«Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο κ. Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Ε.Ε.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας ότι τα 27 άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι’ αυτά και καλό για μας».

Τουσκ: Η βρετανική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου

Την ανάγκη να δείξουν «υπομονή» οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εκκινήσει την διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μοναδική νομική οδός, όπως τη χαρακτήρισε, και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει «υπομονή εκεί που χρειάζεται».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εκκινήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου και σήμερα, χωρίς όμως ενθουσιασμό, καθώς το σενάριο αυτό δεν είναι το ιδανικό για εμάς». Υπάρχουν «συγκεκριμένες θέσεις» αλλά δεν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου χωρίς την ειδοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ακόμα, ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε συγγνώμη για το «προσωπικό τόνο» με τον οποίο αντιμετώπισε την υπερψήφιση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, και το παραλλήλισε με την αποχώρηση ενός πολύ αγαπητού προσώπου από το σπίτι.

«Το Brexit δεν είναι μόνο μια διαδικασία, είναι επίσης τα αισθήματα μας και οι συμβάσεις μας και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος με τα συναισθήματα αυτά», είπε ο Πολωνός Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ότι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

Μαζί με τη συζήτηση για το Brexit θα εξεταστούν και ζητήματα μετανάστευσης όπου θα συζητηθεί ο περιορισμός των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, με τον Γιενς Στολτενπεργκ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες της Συνόδου για την αξιολόγηση της συμφωνίας του Μινσκ και πως επίσης την Τετάρτη τα 27 κράτη μέλη θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους σε ένα «ανεπίσημο πλαίσιο» και θα γίνει ένας «βαθύτερος προβληματισμός για το νέο μέλλον της Ευρώπης».

Ολοκληρώνοντας ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως θα προτείνει μια νέα άτυπη συνάντηση των ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούμε».

Μήνυμα ενότητας των «27» έστειλε η Μογκερίνι

Μήνυμα ενότητας των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φερντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφή Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα πράγματα δεν είναι τα ίδια, όμως ο κόσμος δεν σταματά, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει, περιμένουμε το Λονδίνο να μας πει τι θα γίνει τώρα, σημείωσε, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με όλους τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ζήτησαν γρήγορη εκκίνηση των διαδικασιών για την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση.

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη βούληση των Βρετανών πολιτών, αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή