Designers στο Λονδίνο κατασκευάζουν έπιπλα με μια πρωτοποριακή μέθοδο… καλλιεργώντας τα από μύκητες.
Για την κατασκευή αυτή , οι designers πήραν μυκήλιο -το βλαστικό κομμάτι του μύκητα- και εν συνεχεία το ανέμειξαν με κομμάτια ξύλου. «Στη συνέχεια, με το πέρασμα του χρόνου, εξαπλώνεται στο ξύλο και έχουμε αυτό που θα λέγαμε “μυκηλιασμένο” ξύλο» σημειώνει ο Σεμπάστιαν Κοξ, σχεδιαστής και κατασκευαστής επίπλων. «Σε αυτό τη σημείο το παίρνουμε, το κάνουμε κομμάτια, το βάζουμε σε καλούπι και εκεί μεγαλώνει ξανά, στο σχήμα που το θέλουμε».
Ύστερα από συνεχή πειράματα σε διαφορετικά είδη ξύλου, οι σχεδιαστές κατέληξαν πως το μυκήλιο μεγαλώνει ιδιαίτερα καλά σε ξύλο φουντουκιάς και ενός είδους ιτιάς-είδη ξύλου μάλιστα που υπάρχουν σε αφθονία στη Βρετανία.
Από τη στιγμή που η «πρώτη ύλη» κλείνεται μέσα σε καλούπια, το μόνο που χρειάζεται είναι αναμονή- με τον σχεδιαστή να αποφασίζει πότε θα σταματήσει την ανάπτυξή της. «Ως designer ελέγχουμε τη διαδικασία. Κατανοώντας πώς συμπεριφέρεται ο μύκητας, μπορούμε να αποφασίσουμε πότε θέλουμε να δώσουμε τέλος στη διαδικασία και να κρατήσουμε το σχήμα και την υφή όπως είναι. Σε εκείνη τη φάση στεγνώνουμε το έπιπλο και είναι έτοιμο» λέει η Ναϊνέλα Ιβάνοβα, designer.
Τα έπιπλα που έχουν κατασκευαστεί προς το παρόν, περιορίζονται σε λάμπες και σκαμνιά από μύκητα, πιστεύουν όμως, πως αν ο κόσμος δει θετικά αυτήν την κατασκευαστική μέθοδο η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα έπιπλα. «Θέλουμε στα αλήθεια να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να το θεωρήσει ως ένα υλικό που θα ήταν ωραίο να έχει στο σπίτι, και να εξηγήσουμε ότι είναι απόλυτα ασφαλές και όχι αηδιαστικό- βασικά είναι πραγματικά όμορφο. Είναι μαλακό και πολύ ωραίο, έχει όλες τις ελκυστικές ιδιότητες πραγμάτων όπως το μετάξι ή το δέρμα» λέει ο Κοξ.
Τα πρωτοποριακά «πράσινα» έπιπλα, μπορεί να τα δει ο κόσμος που βρίσκεται στο Λονδίνο, καθώς εκτίθενται στο πλαίσιο του London Design Festival.