Νέα μέτρα: Στις 11:30 η ενημέρωση από Οικονόμου και Πλεύρη – Τι θα ανακοινωθεί για ΜΜΜ, εκδηλώσεις, σχολεία και εστίαση

7
Νέα μέτρα: Στις 11:30 η ενημέρωση από Οικονόμου και Πλεύρη - Τι θα ανακοινωθεί για ΜΜΜ, εκδηλώσεις, σχολεία και εστίαση

Στις 11:30 θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης εν όψει των εορτών και υπό την απειλή της μετάλλαξης Ομικρον που εξαπλώνεται και στη χώρα μας. Στην ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου θα παραβρίσκεται και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το πρωί της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν αποκλείεται τα νέα μέτρα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από αύριο κιόλας καθώς στόχος είναι να «σωθεί» η περίοδος των γιορτών, να κερδηθεί χρόνος στη διασπορά του νέου στελέχους και να μη βρεθούμε προ… δυσάρεστων εκπλήξεων στο πρώτο κρίσιμο διάστημα του Ιανουαρίου του 2022.

Όπως έχει αναφέρει το Reader οι ειδικοί έχουν προτείνει στην κυβέρνηση τα εξής μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση ισχύ:

  1. Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ κ.λπ)
  2. Τέλεση αγώνων χωρίς κόσμο στα γήπεδα
  3. Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  4. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  5. Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Παράλληλα, πέραν της αύξησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το σημερινό 20% τουλάχιστον στο 50%, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «σκληρό πακέτο» για την εστίαση και τη διασκέδαση. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο ωράριο λειτουργίας ως τις 00:00 ή τις 23:00, όπερ και ουσιαστικά «κλείνει» τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά στο τραπέζι είναι και περιορισμοί στη μουσική, αλλά και η πιθανότητα να επανέλθουν αυστηρότεροι κανόνες ως προς την αναλογία θαμώνων ανά τετραγωνικά. Ακόμα, συζητείται ένα ολικό stop σε ανεμβολίαστους για τους χώρους εστίασης που είχαν πρόσβαση, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και τον περίφημο κανόνα του 50+1%” (κρούσματα σε μια τάξη), προκειμένου να κλείνει το εκάστοτε τμήμα.

Σχέδιο για test σε εμβολιασμένους

Εκτός από τα μέτρα που σκέφτονται στο Μαξίμου και θα δρομολογηθούν σε δύο δόσεις, μια σήμερα και μια την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, μια από τις βασικές σκέψεις είναι να αναπτυχθεί ένα σχέδιο testing για τον πληθυσμό με βάση τα self tests, κατ’ ελάχιστον, μετά τις γιορτές.