Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου σε διασκέδαση, εστίαση, γήπεδα και τηλεργασία

11
Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου σε διασκέδαση, εστίαση, γήπεδα και τηλεργασία

Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου θα συνεδρίασε και πάλι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και με βάση τα στοιχεία που θα υπάρχουν τότε θα παραμετροποιηθούν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα από τις 3 Ιανουαρίου και έπειτα με ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή και νωρίτερα.

Με τη μετάλλαξη Ομικρον να αυξάνει την πίεση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σειρά από επιπλέον μέτρα που θα αφορά κυρίως τους χώρους διασκέδασης και εστίασης, τα γήπεδα αλλά και μία σειρά από δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες. Παράλληλα θα αναλυθούν και τα δεδομένα για την τηλεργασία.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής “Όμικρον” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφησυχασμούς».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε πως τα μέτρα που θα ληφθούν, δεν θα παραπέμπουν είτε σε γενικό είτε σε τοπικό lockdown ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέρθει το μέτρο του SMS για την κυκλοφορία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία, επανέλαβε πως θα ανοίξουν κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, ακόμη και αν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα και ιδιαίτερα το μέτρο του 50+1% για τα κρούσματα στις σχολικές αίθουσες.

Όπως είπε, βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στην χώρα μας. Ο κ. Πλεύρης είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες. Ως εκ τούτου έχει κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέραν της αύξησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το σημερινό 20% τουλάχιστον στο 50%, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «σκληρό πακέτο» για την εστίαση και τη διασκέδαση. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο ωράριο λειτουργίας ως τις 00:00 ή τις 23:00, όπερ και ουσιαστικά «κλείνει» τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά στο τραπέζι είναι και περιορισμοί στη μουσική, αλλά και η πιθανότητα να επανέλθουν αυστηρότεροι κανόνες ως προς την αναλογία θαμώνων ανά τετραγωνικά. Ακόμα, συζητείται ένα ολικό stop σε ανεμβολίαστους για τους χώρους εστίασης που είχαν πρόσβαση.