Νέα μάχη κυβέρνησης δανειστών για το Ασφαλιστικό

Νέα σκληρή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο μέσα στον Ιανουάριο

Όλο το σχέδιο για να  προστατευθούν οι κύριες συντάξεις

Νέες μάχες με τους δανειστές σε ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης φέρνει το 2016, που αναμένεται να είναι μία χρονιά των δύσκολων αποφάσεων και των μεγάλων προκλήσεων. Σε μία προσπάθεια για να μπουν οι βάσεις της ανάκαμψης, η κυβέρνηση έχει βάλει υψηλούς στόχους για την νέα χρονιά, όμως οι δανειστές επιστέφουν στην ελληνική πρωτεύουσα στις 18 Ιανουαρίου, με νέες απαιτήσεις.

Η ατζέντα της κυβέρνησης για το 2016 είναι γεμάτη και το πιο «καυτό» θέμα δεν είναι άλλο, από την  μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Πριν τις διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τη Δευτέρα στις έξη το απόγευμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην συνέχεια, την ίδια ημέρα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου για την ελληνική πρόταση, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στον μήνα προς ψήφιση στην βουλή, καθώς αποτελεί  προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

 «Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν», δήλωσε για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Επιβεβαιώνοντας πως οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018, αναφέρθηκε στις «ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα». Στην συνέχεια, ο  υπουργός Οικονομικών προσέθεσε πως, «η στρατηγική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και στα δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βιωσιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών».

 

Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε έναν χρόνο δεν θα έχουμε συντάξεις

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελουδης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού τόνισε πως αυτή θα έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς στην ελληνική αγορά εργασίας, υπάρχει 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία.  Σχετικά με το δύσκολο εγχείρημα της νέας μεταρρύθμισης  και την παρούσα εικόνα του ασφαλιστικού, τόνισε πως, υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.
 

Τέλος στα σενάρια βάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνει το στίγμα της νέας μεταρρύθμισης, τονίζοντας παράλληλα πως οι αλλαγές θα κινηθούν σε τρείς άξονες. Σύμφωνα με τον υπουργό,  πρώτον, επιχειρείται η συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο και προβλέπεται η εφαρμογή νέων ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  Το ελληνικό σχέδιο, αποτελεί εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έφερναν νέες περικοπές στις συντάξεις και κυρίως στις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τέλος, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα του συστήματος, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
 

Σε τρεις άξονες το ελληνικό σχέδιο για την προστασία των κύριων συντάξεων 

Μέσα στις σελίδες της ελληνικής πρότασης, προβλέπονται ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που προστατεύονται οι κύριες συντάξεις, ενώ παράλληλα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  το βάρος της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μετατοπίζεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές όπως ο νέος

τρόπος υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.  Προβλέπεται, «προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

 

Εθνική σύνταξη για όλους από 384 ευρώ

Η τελική σύνταξη, θα υπολογίζεται από το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης. Η Εθνική σύνταξη θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν ακόμα ενστάσεις από τους δανειστές, όμως σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της  διαπραγμάτευσης είναι να «βάλουν» νερό στο κρασί τους. Με αυτά τα δεδομένα, σαφής στόχος είναι η προστασία και για τους μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να βρουν εργασία και έτσι δυσκολεύονται να αποκτήσουν τα απαραίτητα ένσημα. Η εθνική σύνταξη τοποθετείται στα 384 ευρώ και θα την δικαιούνται όσοι έχουν 15 χρόνια εργασίας με την συμπλήρωση των 67 ετών  ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.  Σαν ποσοστό θα κινείται στο 60% του μέσου εισοδήματος, την καταβολή της θα εγγυάται το Δημόσιο και τα ποσά θα καλύπτονται  από την φορολογία.

Μείωση προβλέπεται για τις «πολύ υψηλές συντάξεις» με την επιβολή πλαφόν για πολύ υψηλά ποσοστά συντάξεων. Αυτοί που επηρεάζονται είναι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ.

Σημείο «κλειδί» η εναλλακτική χρηματοδότηση για το Ασφαλιστικό

Σημείο «κλειδί» είναι η εναλλακτική εύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του συστήματος, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 %. Η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Σχετικά με τις αντιδράσεις στην αύξηση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, που προέρχονται τόσο από τους κύκλους των δανειστών όσο και από φορείς της ελληνικής αγοράς, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», τόνισε πως «είναι  ιδιαίτερα αβέβαιο  αν μία σχετικά μικρή αύξηση των εισφορών θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αντιθέτως η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα επέφερε ένα νέο υφεσιακό σοκ στην Οικονομία, ακριβώς την στιγμή που ανακάμπτει».

Σε ποιες επικουρικές θα έρθουν νέα «ψαλίδια»

Με τα περιθώρια ευελιξίας της ελληνικής πλευρά να έχουν μειωθεί λόγω της μεγάλης ανεργίας, της «μαύρης» εργασίας και της υπογεννητικότητας που έχουν ρίξει στα «Τάρταρα» τα έσοδα των Ταμείων, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πρόταση, προβλέπει «κόκκινη γραμμή»  να μην υπάρξουν καθόλου «ψαλίδια» στις μικρές επικουρικές κάτω των 170 ευρώ. Κλιμακωτές αναμένεται να είναι οι περικοπές στις μεγαλύτερες συντάξεις από 5% μέχρι και 20% σε όσες επικουρικές είναι πάνω από 400 ευρώ.

Σχετικά με την ψήφισή του από την ελληνική βουλή και το ενδεχόμενο απώλειας ψήφων από το κυβερνητικό μπλοκ, τόνισε πως έχει  «συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή