«ΕΠΝΙΞΑΝ» ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ
Στο γνώριμο κλίμα των εντάσεων και των επεισοδίων επανήλθε χθες η πολύπαθη Ειδομένη, όπου η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να μυρίζει μπαρούτι παρά τις εντατικές προσπάθειες των αρχών για αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή.
Για μια ακόμη φορά, ομάδα περίπου 150 εξαγριωμένων προσφύγων –στη συντριπτική πλειοψηφία τους Αφγανοί και Μαροκινοί- κινήθηκαν προς το φράχτη που έχουν ορθώσει τα Σκόπια και επιχείρησαν να τον ρίξουν ταρακουνώντας με μανία τα συρματοπλέγματα.
Οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας, όπως και την περασμένη Κυριακή, «απάντησαν» με βροχή από χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, τα οποία πέταξαν για μια ακόμη φορά σε ελληνικό έδαφος, ενώ έγινε και πάλι χρήση πλαστικών σφαιρών κατά των προσφύγων.
Με τον τρόπο αυτό οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ έδωσαν συνέχεια στις απαράδεκτες ενέργειες κατά των προσφύγων, παρά τα αυστηρά διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες.
Οι προκλήσεις των Σκοπιανών αστυνομικών προκάλεσε την οργή εκατοντάδων άλλων μεταναστών και προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης, που έσπευσαν στο σημείο των επεισοδίων και άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον τους.
Στο σημείο εκείνο επενέβησαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που απλώθηκαν και σχημάτισαν μια αλυσίδα μπροστά από τον φράχτη, ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν οι μετανάστες.
Κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίστηκαν αρκετά άτομα που μεταφέρθηκαν σε ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ πολλοί παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά.
Στο μεταξύ συνεχίζονται τα μπλόκα και οι αστυνομικοί έλεγχοι της αστυνομίας στη γέφυρα του Αξιού, στην κατεύθυνση προς την Ειδομένη. Η αστυνομία στη σύλληψη μιας Γερμανίδας, που είχε στην κατοχή της παράνομα σπρέι πιπεριού.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο έλεγχος των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων στην Ειδομένη θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.
Στην περιοχή βρέθηκε χθες και ειδικό κλιμάκιο που διενήργησε ελέγχους σε μικροπωλητές και προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων, τα οποία είχαν στήσει παράνομα πάγκους με διάφορα προς πώληση προϊόντα.
Το έκρυθμο κλίμα που επικρατεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχει αρχίζει και προβληματίζει έντονα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που δηλώνουν κουρασμένοι και αποχωρούν μαζικά από την περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, από την Ειδομένη αναχωρούν καθημερινά περίπου 500 άτομα, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην ενοικίαση βιομηχανικών χώρων στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων.
«Οι βιομηχανικοί χώροι στην Θεσσαλονίκη έχουν το πλεονέκτημα γιατί έχουν ήδη ύδρευση, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση χρειάζεται όμως χρόνος για να είναι έτοιμοι οι χώροι αυτοί. Με τον ίδιο ρυθμό που αδειάζει η Ειδομένη θα είναι έτοιμα και αυτά τα κέντρα φιλοξενίας εκεί» ανέφερε.
Όλοι θέλουν Σκαραμαγκά
Αυξομειώσεις παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στον αριθμό των προσφύγων, που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.
Πολλά άτομα από άλλα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, που ενημερώνονται από τους ομοεθνείς τους για τη νέα δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, μετακινούνται από μόνοι τους προς το λιμάνι, με την ελπίδα να βρουν και αυτοί μια θέση στην επόμενη προγραμματισμένη μεταφορά προς τα εκεί.
Το βράδυ της Τρίτης λιμενικοί εντόπισαν λεωφορείο με πρόσφυγες που είχε φτάσει από άλλη περιοχή στο λιμάνι και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση επιτόπου βρίσκονται περίπου 3.800, 175 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα. Χθες το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο πέντε πρόσφυγες από τη Λέσβο.
Σχετικά με τον Σκαραμαγκά, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας τόνισε πως ήδη έχει γεμίσει ο πρώτος τομέας χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η μεταφορά άλλων 1.000 προσφύγων στον δεύτερο τομέα.
Πάντως, οι πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, με προορισμό άλλες δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε Μαλακάσα και Οινόφυτα ή σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι περισσότεροι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά σε κέντρο πόλης όπου υπάρχουν ξένες τράπεζες για να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από συγγενείς τους που βρίσκονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού.
Παρά την σταδιακή αποσυμφόρηση, πάντως, η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη. Χθες τα ξημερώματα σημειώθηκαν νέα μικροεπεισόδια στην πύλη Ε2, όταν συνεπλάκησαν για άγνωστο λόγο Σύροι και Αφγανοί. Η σύρραξη διήρκεσε περίπου τα δέκα λεπτά και τερματίστηκε γρήγορα χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Σχετικά με την εκκένωση του λιμανιού, ο Γ. Κυρίτσης εκτίμησε πως «θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα την αρχή της τουριστικής περιόδου του Πάσχα», έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Νομοθετική ρύθμιση για τις ΜΚΟ
Την πεποίθηση ότι η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά έχει σταθεροποιηθεί και οδεύει προς εκτόνωση εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε ότι μέχρι το Πάσχα, ίσως και νωρίτερα, στις δύο αυτές περιοχές «θα έχουν κλείσει αυτά τα ζητήματα», καθώς, όπως σημείωσε, ήδη υπάρχει η βούληση των προσφύγων να φύγουν από αυτούς τους χώρους, ενώ έχουν βρεθεί και οι κατάλληλοι χώροι που θα τους στεγάσουν για κάποιους μήνες προσωρινά, «μέχρι να φτιάξουμε κάτι πιο οργανωμένο ή να πάρουν τον δρόμο τους και να πάνε είτε στις χώρες τους, είτε στην Ευρώπη».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Αστυνομία κάνει εντατικότερους ελέγχους στις δύο αυτές περιοχές, γιατί «δε μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας».
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρχει καταγραφή και τάξη και να μη μπορούν οι ΜΚΟ να παραβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους.
Μειωμένες οι προσφυγικές ροές
Το τελευταίο 48ωρο μόλις 180 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι προσφυγικές ροές από την γειτονική χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων, συνολικά στη χώρα βρίσκονται 53.661 άτομα, εκ των οποίων στα νησιά 7.150 άτομα, στην Αττική 14.963 και στη Βόρεια Ελλάδα 29.250.
Προβληματισμός για τη μετεγκατάσταση
Την ώρα βέβαια που η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται ότι ομαλοποιείται σταδιακά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του περιβόητου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε είναι πενιχρά και κάλεσε τα κράτη μέλη «να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς».
Στο διάστημα από τις 16 Μαρτίου ως τις 11 Απριλίου μόνο 208 πρόσφυγες -από τους 6.000 που ήταν ο αρχικός στόχος- μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πάπας Φραγκίσκος: «Έρχομαι για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό»
«Μεταβαίνω στη Λέσβο για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους κατοίκους του νησιού και όλο τον ελληνικό λαό που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε» ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την γενική ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εν όψει της κοινής επίσκεψής του το Σάββατο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Διαβάστε επίσης: Ειδομένη: Νέα… επίθεση μεταναστών στο φράχτη