ΝΑΙ στο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους

ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Tολμηρή, ριζοσπαστική και κοστολογημένη η πρόταση Τσίπρα

ΛΥΣΗ σωτηρίας για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τη ριζοσπαστική και κοστολογημένη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, τη διαγραφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου.

Είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο το οποίο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην προστασία των φτωχών και των αδυνάτων.

Η παρουσία των εκπροσώπων των εμπορικών επιμελητηρίων στην παρουσίαση του σχεδίου αποκαλύπτει την ανάγκη να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν κόμματα, κυβέρνηση, τραπεζίτες και το σύνολο των επαγγελματικών φορέων, για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με το ιδιωτικό χρέος.

Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί με δικές της προτάσεις και να αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ανοίγει το δρόμο για το κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες και των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε οικονομική καταστροφή και η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Η ρύθμιση των τοξικών χρεών αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ θα αποτρέψει επικίνδυνους κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα.

Η μεσαία τάξη αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την οικονομία αλλά και το πολιτικό σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί απροστάτευτη.

Κούρεμα χρέους 60%

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Περιλαμβάνει μέτρα 5,7 δισ. ευρώ χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίους, επαναφορά της προστασίας α’ κατοικίας και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την επούλωση των πληγών που έχει προκαλέσει η πανδημία και την υποστήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ειδικά στο θέμα τους χρέους, περιλαμβάνει σημαντική μείωση του χρέους των επιχειρήσεων, διευκολύνσεις αποπληρωμής σε βάθος 10ετίας και επί τοις ουσίας αντικατάσταση του νεότερου πτωχευτικού νόμου.

Στην παρουσίαση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η πρόταση μας αποτελεί τη βάση για την επόμενη μέρα. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια. Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει σε μια φοβισμένη κοινωνία, που πνίγεται στα χρέη και την αβεβαιότητα». Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση λέγοντας ότι «η χώρα μας κατέγραψε τη 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματος τους και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο».

Όπως είπε, «υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία. Αρκεί να μη κλείσουμε τα μάτια στο προφανές, ότι χωρίς ελάφρυνση των βαρών ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν και χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δε θα ξαναπάρει μπρος. Και το δημόσιο κόστος μεσομακροπρόθεσμα θα είναι πολλαπλάσιο». Επισήμανε παράλληλα ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη 17δις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Χρέη που διογκώνονται όσο ο καιρός περνάει, η κρίση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική. Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η ωρολογιακή βόμβα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Ρύθμιση και «κούρεμα» χρεών 

Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται να απαντούν στα βασικά αιτήματα της αγοράς. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Συγκεκριμένα, πρότεινε την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών. Την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις. Διευκρίνισε ότι οι προτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν στα «χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος.

Ειδικά για τα χρέη προς το δημόσιο πρότεινε «διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που θα αφορά: Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους με εισφορά αλληλεγγύης». 

Επισήμανε ότι «κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40%

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου  30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50%

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60%

Από τα σημαντικότερα σημεία ότι η «πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζονται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Για τα χρέη προς τις τράπεζες η πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει  αναστολή πληρωμών, περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου) όπως και Διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους οφειλέτες. Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «στο νομοθετικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης : Η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο. Η αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το πάγωμα της τοκοφορίας και η μη απώλεια των ρυθμίσεων

Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων

Εν μέσω πανδημικής κρίσης που έχει γονατίσει την αγορά, ένα από τα κορυφαία θέματα, είναι οι ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, που αποτελούν το δεύτερο σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό ο Αλέξης Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε, κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Μέσω ενός προγράμματος κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η επιδότηση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) και προτείνουμε να έχει διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα, ο εργοδότης θα οφείλει  να διατηρήσειτο σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

Πρότεινε και τη μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, μέσω προγράμματος εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου – χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Ανάμεσα σε άλλα, ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες, η ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις, η διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, η μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της δραστηριότητας στον κλάδο. Ένα στοχευμένο μέτρο ανακούφισης για τον κλάδο που χτυπήθηκε περισσότερο όλο αυτό τον χρόνο και υπέστη τη μεγαλύτερη καθίζηση.

Προστασία α’ κατοικίας 

 Από τις προτάσεις που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση είναι η επαναφορά προστασίας της α’ κατοικίας. Κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που λύγισαν μέσα στην κρίση της πανδημίας. Επισήμανε πως «καταργούμε, τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ .Και επαναφέρουμε τη προστασίας τη κύριας κατοικίας και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες». Επίσης τόνισε πως «δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων». 

Πρόκειται για ένα σχέδιο, που δίνει περισσότερα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επαναφέρει την κοινωνική προστασία και βάζει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Βέβαια, αν και αρκετές από τις προτάσεις, μάλλον δεν θα έπαιρνα ποτέ το πράσινο φως από τους θεσμούς, ίσως έχει φτάσει η ώρα, για την χώρα, να χαράξει τη δική της πολιτική.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Νέα γενιά ιδιωτικού χρέους: 

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020: 

• 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία 

• 10 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες 

1. Οφειλές προς το Δημόσιο 

Χρέη προς ρύθμιση: 

Οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που ήταν πληρωτέες ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την περίοδο της πανδημίας, δηλ. από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου του 2021. 

Δικαιούχοι: 

(α) φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας 

(β) επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος 

Περιεχόμενο ρύθμισης: 

(α) πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων 

(β) διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών 

(γ) αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις 

Κούρεμα βασικής οφειλής για τις εξής κατηγορίες οφειλών: 

• Φόρος εισοδήματος 

• Τέλος επιτηδεύματος 

• ΕΝΦΙΑ 

• Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους 

• Εισφορά αλληλεγγύης. 

Κριτήριο για το ποσοστό κουρέματος: 

– Νοικοκυριά: ποσοστό απώλειας εισοδήματος 

– Επιχειρήσεις: ποσοστό μείωσης του τζίρου 

Συγκεκριμένα: 

• Μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40% 

• Μείωση εισοδήματος/τζίρου 30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50% 

• Μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60% 

2. Χρέη προς τις Τράπεζες 

Προτεινόμενες ρυθμίσεις για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες: 

• Αναστολή πληρωμών. 

• Περίοδος χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές. 

• Επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου. 

• Διαχωρισμός οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου). 

• Διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους. 

Το κράτος πρέπει να νομοθετήσει: 

• τη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο. 

• την αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης 

• το πάγωμα της τοκοφορίας 

• τη μη απώλεια των ρυθμίσεων.

 

2ος ΠΥΛΩΝΑΣ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

1. Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού / προσωρινό μέτρο 

Πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις 

Ύψος ενίσχυσης: 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 

Αποπληρωμή: Από το 2023 και έως 5 έτη 

2. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας / προσωρινό μέτρο

Επιδότηση: σύνολο ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) 

Διάρκεια: 6 μήνες 

– υποχρέωση διατήρησης του συνόλου των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων. 

3. Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα 

4. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού / προσωρινό μέτρο

Πρόγραμμα εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου (χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης). 

5. Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες / μόνιμο μέτρο 

6. Ενεργοποίηση θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων / μόνιμο μέτρο 

7. Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ/ προσωρινό μέτρο 

Διευκόλυνση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις. 

8. Τέλος επιτηδεύματος / προσωρινό μέτρο 

Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης 

9. Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% / προσωρινό μέτρο

Διάρκεια: 6 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας στον κλάδο.

 

3ος ΠΥΛΩΝΑΣ: ΜΟΝΙΜΟ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

• κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου 

• επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας 

• δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες 

Επιχειρήσεις 

• περιλαμβάνονται οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές (Δημόσιο, ΦΚΑ, Τράπεζες) 

• δεν απαιτείται η αποδοχή της έναρξης της διαδικασίας από τους πιστωτές 

• η ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας 

• η διαδικασία περιλαμβάνει 

(α) για τις απλές περιπτώσεις (εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων),αυτοματοποιημένες και δεσμευτικές ρυθμίσεις 

(β) για τις πιο σύνθετες περιπτώσεις (μεγάλων επιχειρήσεων με σύνθετα χρέη),τη διαπραγμάτευση πιστωτών και οφειλέτη, με προκαθορισμένους κανόνες, για βιώσιμες ρυθμίσεις 

Νοικοκυριά 

Απλοποιημένη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με ρύθμιση δεσμευτική και για τους πιστωτές και δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο υπό προϋποθέσεις. 

Προστασία πρώτης κατοικίας 

Άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία. 

Κρατική επιδότηση: Για ευάλωτες κατηγορίες-> επιδότηση αποπληρωμής δόσεων 

Ειδική μέριμνα για αγρότες 

• πλήρης υπαγωγή στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές (πρώην Αγροτική) 

•ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή