ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Aναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση να κατάσχονται τα χρήματα που έχουν κατατεθειμένα σε διάφορες τράπεζες οι πολίτες, για οφειλές προς το δημόσιο.
Πρόκειται για επικίνδυνη φάμπρικα που πρέπει να σταματήσει αμέσως, γιατί το μεν δημόσιο κερδίζει πενταροδεκάρες, ενώ οι πολίτες από το φόβο των κατασχέσεων, δεν πρόκειται να βάλουν ποτέ τα λεφτά τους που έχουν κάτω από τα στρώματα στις τράπεζες με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την αγορά.
Οι αρμόδιοι οικονομικοί υπουργοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι περισσότερα από σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ, κάποιοι τα υπολογίζουν σε πολύ περισσότερα, βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, γιατί ο κόσμος φοβήθηκε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Το τεράστιο αυτό ποσό που το έχει απόλυτη ανάγκη το τραπεζικό σύστημα για να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θα επέστρεφε στις τράπεζες τώρα που έχουν περάσει οι κίνδυνοι αν δεν υπήρχε ο φόβος των κατασχέσεων από την εφορία. Όταν η μισή Ελλάδα έχει διάφορες οφειλές προς το δημόσιο, κανείς πολίτης δεν θα ρισκάρει να καταθέσει τα ποσά που έχει κρυμμένα στα σπίτι του, στις τράπεζες και δικαιολογημένα, όταν, μέσα σε μια μόνο ημέρα έγιναν δέκα χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών!
Η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους είσπραξης των φόρων και η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε οι καταθέσεις του κόσμου να μην κινδυνεύουν από τον κάθε κρατικό μανδαρίνο. Κατάσχεση λογαριασμών θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Μόνο έτσι ο κόσμος θα εμπιστευτεί πάλι το τραπεζικό σύστημα το οποίο μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, είναι το ασφαλέστερο στην Ευρώπη και θα αρχίσει να βάζει στις τράπεζες αυτά που έχει κρυμμένα στα στρώματα, στις ντουλάπες και στους τοίχους.
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που έχουν αναλάβει την είσπραξη των οφειλών, θα πρέπει να αποφασίζουν με γνώμονα την σκληρή πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί από τα έξι χρόνια των μνημονίων που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει την εφορία. Γιατί όταν υπάρχουν νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό ή να φάνε πως είναι δυνατόν το κράτος να έχει απαίτηση να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξ άλλου το ίδιο το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, που χρωστάει και κανείς από τους ιδιώτες, τους οποίους έχει φεσώσει δεν μπορεί να κατασχέσει λογαριασμούς του δημοσίου.
Η περίπτωση κάθε οφειλέτη είναι ξεχωριστή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνονται γενικευμένες αποφάσεις. Επειδή συνήθως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη σε ποιες περιπτώσεις θα κατάσχονται λογαριασμοί. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα που θα είναι αναγκασμένο να λειτουργεί με εκατομμύρια κλειδωμένους και κατασχεμένους λογαριασμούς με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.