Τελευταία ευκαιρία για ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων – Να ψηφίσουν την απλή αναλογική για να μπουν ξανά στη Βουλή και να συνεργαστούν με τον Αλέξη – Με την επιλογή αυτή η Δεξιά θα μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο
ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό θα σηματοδοτήσει η ψήφιση από τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, ενδεχομένως και από το ΚΚΕ, της απλής αναλογικής.
Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί τη Δεξιά στο περιθώριο και ανοίγει το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας, στις οποίες αναγκαστικά κεντρικό ρόλο θα διαδραματίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Όλα δείχνουν ότι στο Μαξίμου έχουν επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο απλής αναλογικής που περιλαμβάνει και την κατάτμηση της Δεύτερης Εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας καθώς και άλλων μεγάλων περιφερειών.
Το σχέδιο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μικρών κομμάτων της Κεντροαριστεράς αλλά και του ΚΚΕ και γι΄ αυτό στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια αισιοδοξούν ότι μπορεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με το σχέδιο καταργείται και το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Στην ουσία ένας τέτοιος εκλογικός νόμος λύνει τα υπαρξιακά προβλήματα της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού που βρίσκονται κάτω από το όριο του 3% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ βάζει το ΠΑΣΟΚ στο παιχνίδι των κυβερνητικών συνεργασιών.
Τα τρία αυτά κόμματα δεν μπορούν να προβάλουν κανένα απολύτως άλλοθι και να αρνηθούν την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, γιατί τότε θα φανεί ότι αβαντάρουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να εκτεθούν απέναντι στους ψηφοφόρους τους. Ο νέος εκλογικός νόμος ικανοποιεί και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα για μια συμμαχία με τα μικρά κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Για τη Νέα Δημοκρατία η ψήφιση της απλής και άδολης αναλογικής αποτελεί μια καταστροφική εξέλιξη.
Γιατί χάνει οριστικά το παιχνίδι της εξουσίας και οδηγείται στο πολιτικό περιθώριο.
Οι κραδασμοί από μια τέτοια εξέλιξη στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προκαλέσουν διαλυτικές τάσεις.
Άλλωστε η απλή αναλογική διευκολύνει κάποιες ισχυρές τάσεις στη ΝΔ, όπως αυτή της Ακροδεξιάς να δοκιμάσουν τις τύχες τους, κατεβαίνοντας στις εκλογές με δικό τους κόμμα.
Η κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα κόβει κάθε δυνατότητα στη ΝΔ σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.
Και μόνο αυτό το γεγονός είναι ικανό να οδηγήσει το κόμμα σε επικίνδυνη εσωστρέφεια και να αναδείξει τα στρατηγικά αδιέξοδα.
Είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων σε μια λογική άρνησης της ψήφισης της απλής αναλογικής.
Με δεδομένο όμως ότι ο νέος εκλογικός νόμος που θα προτείνει η κυβέρνηση λύνει τα υπαρξιακά προβλήματα των μικρών κομμάτων είναι δύσκολο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη να αυτοκτονήσουν πολιτικά για να διασώσουν για μια ακόμα φορά τη ΝΔ.
Μήνυμα από την Φώφη στους συνυποψηφίους της
Σκληρό μήνυμα προς τους συνυποψηφίους της έστειλε η Φώφη Γεννηματά, δυο εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ τόνισε, σε προεκλογική της ομιλία: «Συγκρούστηκα με τους μηχανισμούς μέσα στο κόμμα και δε θα επιτρέψω στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, να υπάρξουν ίντριγκες, μηχανισμοί, τιμάρια, βαρόνοι, φεουδάρχες». Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενη στο εσωτερικό του χώρου, ότι «η παράταξη στήνεται στη βάση της ηθικής κι αυτή τη σημαία σηκώνω, τη σημαία της ηθικής, του ήθους στην πολιτική, με ανθρωπιά και σεβασμό στις αξίες μας». Απαντώντας δε σε σχετικές αναφορές, κυρίως από τον Γιάννη Ραγκούση, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «στόχος μας είναι να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές στις πολιτικές εξελίξεις».
Αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επανέλαβε τη θέση του για ενιαίο κόμμα, που προϋποθέτει αυτοδιάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών. «Δε γίνεται, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, να θέλουμε ενιαίο κόμμα, αλλά να διατηρούμε και το μαγαζάκι μας». Ο κ. Θεοχαρόπουλος ήταν ξεκάθαρος και ως προς το θέμα των συμμαχιών, λέγοντας πως «στη δική μου σκέψη είναι ξεκάθαρο ότι η Δεξιά παράταξη αποτελεί στρατηγικό μας αντίπαλο».
«Η προοδευτική παράταξη δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ερωτώμενος για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας του νέου φορέα, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, υπογραμμίζει ότι δε μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις με ακραία κόμματα. Ερωτώμενος για τη σύγκρουση με τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν τη χώρα αναφέρει το παράδειγμα της άλωσης του κράτους από τα κόμματα. «Να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της επέλασης των κομματικών στρατών στο δημόσιο με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Για αυτό προτείνω να εφαρμόσουμε διαδικασίες ΑΣΕΠ για την επιλογή όλων των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο τομέα και μάλιστα με συγκεκριμένη θητεία ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους μετά από κάθε εκλογική διαδικασία». Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι έχει μόνο πολιτικές διαφορές με τους υπόλοιπους υποψήφιους κι ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να προχωρήσουν όλοι μαζί για τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης. «Το συνέδριο δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο ποσοστώσεων και πολυκομματικών συσχετισμών αλλά πραγματικά ανοιχτό και δημοκρατικό το οποίο θα καθορίσει τα επόμενα βήματα». Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανανέωση του χώρου της Κεντροαριστεράς επισημαίνει ότι τον ενδιαφέρει η πείρα των παλαιών, ωστόσο, είναι απαραίτητη τη αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. «Η ανανέωση είναι το οξυγόνο της πολιτικής. Αλλαγή γενιάς σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και ότι τελειώνουμε με τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος».