Τίνος ήταν τα δύο τηλέφωνα που παγίδευσε την ημέρα της δίκης ο Αρχικοριός;
ΤΟΝ Νοέμβρη του 1988 ψαράδες ειδοποίησαν τις Λιμενικές αρχές ότι ένα πετρελαιοφόρο ΕΚΑΝΕ ΣΥΧΝΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ πετρελαίου από άλλα σκάφη και ειδοποίησαν τις Λιμενικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν και συνέλαβαν και τον πλοίαρχο του πλοίου «Ασπρονήσι» Λεωνίδα Γαληνό, που μαζί με το «Νήσος Σαντορίνη» ανήκαν στην εταιρεία Αλαφούζου με έδρα τον Πειραιά, Φιλελλήνων 5-7, με την κατηγορία ότι διενεργούσαν λαθρεμπόριο πετρελαίου.
ΤΟ κόλπο ήταν γνωστό στις αρχές. Ορισμένοι εφοπλιστές πήγαιναν στα διϋλιστήρια και αγόραζαν μερικούς τόνους πετρελαίου «φιούελ» και «ντίζελ» για να το μεταφέρουν στον Πειραιά και από εκεί με φορτηγά να εφοδιάζουν τα πρατήρια καυσίμων.
ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ εφοπλιστές όμως, αντί να πάνε στον Πειραιά, ανοίγονταν στα διεθνή ύδατα, συνήθως προς τα Κύθηρα και εκεί συναντούσαν μεγάλα δεξαμενόπλοια, που τους μετάγγιζαν φθηνό ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ πετρέλαιο, το οποίον κατόπιν οι απατεώνες πουλούσαν στα πρατήρια και πλούτιζαν, ζημιώνοντας το Δημόσιο με τεράστια ποσά από τους φόρους που έκλεβαν.
ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μέρα το «Ασπρονήσι» του Αλαφούζου, σύμφωνα με το ημερολόγιο του σκάφους είχε φορτώσει από τα Διϋλιστήρια του «Μαμιδάκη» στην Ελευσίνα 200 τόνους «φιούελ» και 200 τόνους «ντίζελ» σύνολον δηλαδή 400 τόνους για να τα ξεφορτώσει σύμφωνα με τα έγγραφα του πλοίου στον Πειραιά!
ΤΕΛΙΚΑ το σκάφος βρέθηκε στην περιοχή των… Κυθήρων(!), αντί για Πειραιά και όταν το «συνέλαβαν» οι λιμενικοί για ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ το σκάφος του Αλαφούζου είχε 2.200 τόνους πετρελαίου!!! Δηλαδή κάποιο πλοίο του είχε παραδώσει μεσοπέλαγα ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΟΚΤΑΣΙΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ πετρέλαιο!!!
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ, η οποία όπως είχε καταγγελθεί γινόταν συνέχεια!..
ΤΗΝ επομένη ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Βασίλης Σαραντίτης, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους όλων των εφημερίδων είχε δηλώσει τα εξής:
«Με κάθε επιφύλαξη σας λέω ότι: «Προχθές το βράδυ (Δευτέρα προς Τρίτη) εντοπίστηκε έξω από τα Κύθηρα το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι», που σύμφωνα με πληροφορίες έχει παρουσιαστεί στην ίδια περιοχή αρκετές φορές στο παρελθόν. Για το πλοίο αυτό υπάρχει πληροφορία ότι μετάγγιζε πετρέλαιο σε άλλα πλοία ή και το αντίθετο.
Το σκάφος συνοδεύτηκε από λιμενικά όργανα του Λιμεναρχείου Βοιών Νεαπόλεως στο λιμάνι της Νεάπολης. Το περιστατικό αναφέρθηκε στον εισαγγελέα του Γυθείου, ο οποίος έδωσε την εντολή για διενέργεια προανάκρισης. Η προανάκριση διενεργείται με κάθε μυστικότητα στο Γύθειο. Επειδή δεν γνωρίζω την έκταση της υπόθεσης και για μεγαλύτερη εξασφάλιση έστειλα τον πλοίαρχο Τούντα για να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των ανακρίσεων.
Επίσης το ΥΕΝ κατάρτισε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει περίπτωση κλοπής ή λαθρεμπορίας. Το «Ασπρονήσι» ανήκει σε ομώνυμη νεοϊδρυθείσα εταιρεία του Πειραιά. Λέγεται ότι είναι συμφερόντων Αλαφούζου. Γι΄ αυτό δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, μέχρι τη στιγμή αυτή. Το θέμα το παρακολουθώ και εγώ προσωπικά.
Υπάρχει μια πληροφορία ότι το πλοίο απέπλευσε από τα διϋλιστήρια «Μαμιδάκη» στην Ελευσίνα με προορισμό τον Πειραιά. Βρέθηκε όμως κοντά στα Κύθηρα.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι» είναι κοντά σε μια ξέρα που χρησιμοποιούσε για αγκυροβόλιο ο σοβιετικός στόλος.
Σύμφωνα, τώρα, με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία νηολογίων του Λιμεναρχείου Πειραιά η εταιρεία «Ασπρονήσι Ναυτιλιακή» έχει πρόεδρό της τον Σερέτη Δημήτριο, αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Βαγιονάκη και γραμματέα την Αικατερίνη Βασιλείου.»
ΕΠΕΙΔΗ η συγκλονιστική αυτή ιστορία, όπως όλες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΗΚΕ – ας είναι καλά ο… Αρχικοριός που παγίδευσε 2 τηλέφωνα, την ημέρα της δίκης, στο Γύθειο. Για την ιστορία, αποκαλύπτουμε ότι όταν πήγαν να κάνουν την παγίδευση, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι το «ΚΑΦΑΟ» του ΟΤΕ για τα συγκεκριμένα 2 τηλέφωνα, βρισκόταν απέναντι από την… Αστυνομία, και έτσι υποχρεώθηκαν να… ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ένα φορτηγάκι που το έβαλαν μπροστά από το «ΚΑΦΑΟ» και έτσι έκαναν την παγίδευση, χωρίς να τους πάρουν μυρωδιά οι αστυνομικοί. Καλούμε τον υπουργό Διαφάνειας κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να διατάξει να γίνει ΕΡΕΥΝΑ, σίγουρος ότι θα τρίβει τα μάτια του. Καλό δε είναι να διαταχθεί και κάποιος ανώτατος δικαστής να ερευνήσει όλο το σχετικό φάκελο της δικογραφίας για να δει πώς… στήνονταν παλιά οι μεγάλες δουλειές και δίκες από τους επωνύμους.
«K»