Μεγάλες γερμανικές εφημερίδες ζητούν – Το γερμανικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στο κούρεμα του χρέους από τους συμμάχους, διαφορετικά οι Γερμανοί θα πεινούσαν ακόμη
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου οι Αμερικανοί, θα μπορούσαν να αφήσουν τους Γερμανούς να πεθάνουν από την πείνα, αφού το χρέος τους ήταν τεράστιο και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να εξοφληθεί.
Το 1953 στη διάσκεψη του Λονδίνου οι Aμερικανοί και οι σύμμαχοί τους μαζί και η Ελλάδα, διέγραψαν το γερμανικό χρέος, για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας της και να γλιτώσουν οι πολίτες της την πείνα και την εξαθλίωση. Οι νικητές του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου έδειξαν μεγαλοψυχία σε αυτούς που κατέσφαξαν τη μισή υφήλιο και κατέστρεψαν ολοσχερώς την Ευρώπη.
Αντίθετα οι Γερμανοί, εναντιώνονται με κάθε τρόπο στην ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι ακόμα χρωστάνε στη χώρα μας τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα κατοχικά δάνεια για το χρυσό που άρπαξαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν σε πρακτικές ναζιστικού τύπου για να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να εξαθλιώσουν τον ελληνικό λαό. Το περίεργο είναι ότι κάποιοι σύμμαχοι, που θα έπρεπε να έχουν βάλει στη θέση της την Γερμανία, σιωπούν γιατί έχουν αποδεχθεί την γερμανική οικονομική κυριαρχία. Γι’ αυτό τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον και τον Ντόναλντ Τραμπ . Η υπερδύναμη που λέγεται Αμερική είναι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953 τη διαγραφή του δημόσιου χρέους. Οι αποφάσεις της Αμερικής έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τους Γερμανούς γιατί όταν μιλάει η υπερδύναμη το Βερολίνο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συμφωνεί και να υλοποιεί τις αποφάσεις.
Αδικίες
Η μεγάλη, γερμανική, οικονομική, εφημερίδα Handelsblatt και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, Bild, ζητούν «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, όπως οι Αμερικανοί, κούρεψαν το χρέος της Γερμανίας, το 1953! Η Deutsche Welle, μεταδίδει την τάση του γερμανικού Τύπου, σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung κάνει αναφορά στις αδικίες που έχει υποστεί η Ελλάδα, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Μεγάλες γερμανικές εφημερίδες ζητούν να κουρευτεί το ελληνικό χρέος όπως οι Αμερικανοί κούρεψαν το χρέος της Γερμανίας το 1953. Το γερμανικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στο κούρεμα του χρέους από τους συμμάχους, διαφορετικά οι Γερμανοί θα πεινούσαν ακόμη. Οι Γερμανοί αρνούνται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεχνώντας τα δικά τους, όταν το 1953 με τη Συμφωνία του Λονδίνου, διαγράφηκαν τα χρέη τους και χάρη στη στήριξη των πιστωτών τους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κατάφεραν το θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης, που δημιούργησε την Γερμανία που γνωρίζουμε σήμερα. Από τα βομβαρδισμένα συντρίμμια, που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, βοηθήσαμε, να αναστηθεί ένας ολόκληρος λαός!
Ενώ οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τα τρομαχτικά προβλήματα και τις ελλείψεις που άφησαν πίσω τους ο Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος, συναινέσαμε στο αμερικανικό σχέδιο της γερμανικής ανάστασης, με στόχο την ενίσχυση του δυτικού κόσμου, στη νέα πραγματικότητα των δύο υπερδυνάμεων που μοίρασαν την Γη. Τώρα, που η Γερμανία μπορεί να επιστρέψει τη χάρη και να δείξει στην Ελλάδα την ίδια υποστήριξη που έλαβε το 1953, αρνείται πεισματικά, να βάλει σε τάξη το χρέος, κρατώντας τη χώρα μας δέσμια της επιτροπείας των μνημονίων. Το Βερολίνο, παραμένει αυστηρά στην «σκληρή» γραμμή του τσάρου της Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεσμευμένος από τις πολιτικές πιέσεις προ των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, συνεχίζει να προκαλεί με την αδιαλλαξία του. Το θέμα, απασχολεί και τον Γερμανικό Τύπο, που υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της. Όταν μετά την ήττα του τρίτου Ράιχ, αφού εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη συμφορά που έχει ξεδιπλωθεί πάνω στον πλανήτη και αιματοκύλησε από άκρη σ’ άκρη, Ευρώπη, Αφρική και Ασία, βρέθηκε χωρίς Οικονομία, χωρίς παραγωγή και με κατεστραμμένο ηθικό, οι αντίπαλοί της έσκυψαν από πάνω, να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γερμανικής Ομοσπονδίας.
Τώρα, που βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε θέση δύναμης, επιλέγει αντί να βοηθήσει, να εκβιάσει, αντί να δώσει μία ανάσα, να σε τραβήξει ακόμα πιο βαθειά στην παγίδα των μνημονίων! Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί προς τη Δύση και τις επόμενες κινήσεις του Προέδρου Τραμπ. Με την Ευρώπη να έχει υποταχθεί στη γερμανική οικονομική ηγεμονία, μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να εξαναγκάσουν τη γερμανική πολιτική ελίτ, σε μία σημαντική μείωση χρέους.
Συμφωνία
Παράλληλα, στην Γερμανία, με αφορμή τις φαινομενικά «ατελείωτες» διαπραγματεύσεις για να κλείσει η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επαναφέρει τη συζήτηση στη δυσεπίλυτη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μια σύγκρουση, που βάζει σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα, επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως το Γάλλο Τομά Πικετί και τον Αμερικανό Τζέφρι Σαξ, η εφημερίδα υπενθυμίζει τη Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Η Γερμανία οφείλει το οικονομικό θαύμα στο κούρεμα χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα, για να συνεχίσει εξηγώντας ότι «αυτό που η Γερμανία έπραξε με επιτυχία, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πιστοληπτική αξιοπιστία της για να πάρει νέα δάνεια, χρησιμοποιείται σήμερα από τη γερμανική πλευρά ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα επωφελώς. Αλλά και τότε υπήρχαν επικριτές της συμφωνίας που εξέφραζαν τον φόβο ότι το κούρεμα χρέους θα οδηγούσε τη γερμανική κυβέρνηση σε ασταθή δημοσιονομική πολιτική».
Μάλιστα, στη γερμανική έρευνα επισημαίνονται εκτός από τις ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στην μεταπολεμική Γερμανία και τη σημερινή Ελλάδα. Πρώτη, είναι ότι τότε στο επίκεντρο τέθηκε η αποδοτικότητα της γερμανικής Οικονομίας, ενώ σήμερα κυριαρχούν η εξυπηρέτηση του χρέους και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων.
Η βασική, όμως διαφορά, είναι ότι το 1953, η Δύση οχυρωνόταν απέναντι στην Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία ήταν κλειδί για την προστασία της Ευρώπης και τη διατήρηση της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην γηραιά ήπειρο. Τότε, όπως αναφέρουν και τα γερμανικά δημοσιεύματα, η Γερμανία ήταν σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο με τους Σοβιετικούς, ενώ η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική χώρα στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία. Ωστόσο, κατά τον οικονομολόγο Τζέφρι Σαξ το αποφασιστικό δεν είναι εάν αξίζει μια χώρα ένα κούρεμα κι αν πληροί του όρους, κάτι δευτερεύον στις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Γερμανίας, αλλά εάν μια χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα, όπως ακριβώς τότε η Γερμανία – και σήμερα η Ελλάδα.
Στο ίδιο κλίμα των ελληνογερμανικών συγκρίσεων, προσθέτει και η εφημερίδα «Bild», αυτή τη φορά με αφορμή την έναρξη της θερμής φάσης του προεκλογικού αγώνα στη Ρηνανία Βεστφαλία. Όπως αναφέρει η πιο δημοφιλής γερμανική εφημερίδα, «το κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας με 180 εκ. χρέος είναι ο βασιλιάς του χρέους στη Γερμανία, όπως είναι και η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Έχει αδυναμίες στην ανάπτυξη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα».
Παρά την προσπάθεια κύκλων της γερμανικής πολιτικής ζωής, να προβάλει τους Έλληνες, ως τους «τεμπέληδες» και «γλεντζέδες» Ευρωπαίους, δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι αξίζουν όλες τις συμφορές που έχουν φέρει τα μνημόνια, η εικόνα που υπάρχει στην πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης, είναι πολύ διαφορετική. Οι Γερμανοί, βλέπουν τους Έλληνες που ζουν εκεί και τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνισμού και εκτός από τις ακροδεξιές κορώνες, που έχουν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, δεν πέφτουν θύμα στο παραμύθι που προβάλλεται. Η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για τους Έλληνες, συνοψίζεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt και στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία οφείλει το οικονομικό θαύμα στο κούρεμα χρέους και πως, «σημασία δεν έχει τόσο αν πληροί μια χώρα τους όρους, αλλά εάν χρειάζεται κούρεμα». Η Ελλάδα, όπως παραδέχονται όλοι οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι, έχει ανάγκη ένα κούρεμα του χρέους.
Ακόμα και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung κάνει αναφορά στις αδικίες που έχει υποστεί η Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη ζωή του Αργύρη Σφουντούρη, του τετράχρονου τότε επιζώντα από τη σφαγή του Διστόμου το 1944, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι ακόμη εκείνο το τετράχρονο αγόρι» στην Ζυρίχη.