ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ
Δεν θα πληρώσουμε τις δόσεις στους δανειστές, αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά στην ώρα τους, απαντά η κυβέρνηση
Σκληρή απάντηση, δίνει η κυβέρνηση στους τοκογλύφους του ΔΝΤ, που επιχειρούν να τινάξουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα, γιατί προφανώς ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητούν να μην πληρωθούν μισθοί στους δημόσιους υπαλλήλους και οι συντάξεις για 2-3 μήνες, προκειμένου να διαμορφωθούν τα επιθυμητά γι΄ αυτούς δημοσιονομικά μεγέθη.
Ακαριαία ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στη νέα πρόκληση του ΔΝΤ, που διακατέχεται από ιδεοληψίες και επιχειρεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση, προκειμένου να επιβάλλει εκβιαστικά τις καταστροφικές συνταγές που οδήγησαν την τελευταία πενταετία την οικονομία στον γκρεμό και το λαό στην εξαθλίωση.
Οι συντάξεις και οι μισθοί θα καταβληθούν κανονικά είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στη νέα αυθαιρεσία των τοκογλύφων. Βέβαια σε περίπτωση κατά την οποία συνεχιστεί το επικίνδυνο παιχνίδι των καθυστερήσεων και των πιέσεων, δεν αποκλείεται ακόμα και η οριστική ρήξη με τους ξένους τοκογλύφους, που έχουν ρουφήξει το αίμα του ελληνικού λαού ή να σταματήσουμε να πληρώνουμε τις δόσεις.
Το σίριαλ με τη διαπραγμάτευση έχει ήδη παρατραβήξει και παρά το γεγονός ότι με τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού διαμορφώθηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη, που προβλέπει η συμφωνία, κάποιοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι οι αντοχές της κοινωνίας και της κυβέρνησης έχουν τελειώσει και ότι αν το παρατράβηξαν το σχοινί θα βρεθούν προ εκπλήξεων.
Ανήσυχος για τις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και την πορεία της διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Με δηλώσεις του κατήγγειλε τις ύποπτες μεθοδεύσεις του ΔΝΤ, αλλά και την παρελκυστική τακτική συνολικά των δανειστών που αμφισβητούν συνεχώς τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η χώρα.
Κάποιοι θέλουν να μας φτάσουν στο χείλος του γκρεμού υπογραμμίζει χαρακτηριστικά επικρίνοντας παράλληλα τους θεσμούς που έδωσαν λιγότερα απ΄ ό,τι προβλέπει η συμφωνία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.
Τα ύποπτα παιχνίδια του ΔΝΤ και οι εκβιασμοί των δανειστών προβληματίζουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να τερματιστεί αυτό το επικίνδυνο θέατρο σε βάρος μιας χώρας που έχει επωμιστεί ολόκληρο το βάρος του προσφυγικού.
Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αλλάξουν στάση οι δανειστές και να μην δίνουν με το σταγονόμετρο πια τις δόσεις.
«Θέλουν το φτάσουν στο χείλος του γκρεμού. Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Και πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» τόνισε ο κ. Κουτεντάκης και αποκάλυψε πως στα τεχνικά κλιμάκια ακούστηκε και πάλι η «σύσταση» (και όχι από έναν μόνον από πλευράς των δανειστών) «μήπως να καθυστερούσατε λίγο να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις»;
«Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπήκαν εκκαθαριστές σε εταιρία» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «έχουμε κάνει πολλά και όχι ευχάριστα, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε πάντοτε όλα όσα συμφωνήσαμε τον Αύγουστο. Προχωράμε στα επόμενα, αλλά είμαστε χώρα και, αν χρειαστεί να επιλέξουμε, συντάξεις θα πληρώσουμε και όχι το χρέος».
Ο κ. Κουτεντάκης επέκρινε τους θεσμούς που αποφάσισαν «να δώσουν λιγότερα για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους». Υποστήριξε πως υπάρχουν κρατικοί φορείς που δεν έχουν ακόμα δώσει τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος (παρότι είναι υποχρεωμένοι από τη σχετική ΠΝΠ) και άρα έχει «έξτρα» μαξιλαράκι ασφαλείας το δημόσιο.
Τόνισε όμως ότι δημοσιονομικό κενό παραμένει αλλά επεσήμανε ότι, αν και δεν είναι ακόμα σαφές αν και ποια μέτρα του προϋπολογισμού του 2016 που ψηφίστηκε δεν θα εφαρμοστούν, οι αλλαγές στην φορολογία δεν θα ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015.