Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025

Να φυλάνε οι Ευρωπαίοι τα θαλάσσια σύνορά μας

Θα απαιτήσει ο Αλέξης την Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής

Πως πήγε η σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο; Μετά κόπων και βασάνων και ύστερα από 8 ώρες συζήτηση, συμφώνησαν για τα αυτονόητα ! Σόου Λεβέντη-Φώφης ! Μια τέτοια  συνάντηση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, θα έπρεπε να είχε τελειώσει με ομοφωνία, μέσα σε μια ώρα το πολύ και με τις ευχές όλων για επιτυχία στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο και με συγκεκριμένες προτάσεις μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής που έχει αντικείμενο το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής είναι να αναλάβει η FRONTEX τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Μάλιστα θα ζητήσει η έδρα της FRONTEX να μεταφερθεί στη χώρα μας.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα απαιτήσει από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απορροφήσουν το ποσοστό προσφύγων που τους αναλογεί και προβλέπεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει και στο ζήτημα των πειθαρχικών κυρώσεων για τις χώρες εκείνες που κλείνουν τα σύνορα στους μετανάστες κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους εταίρους, ενώ κρατάει στη φαρέτρα του ακόμα και το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην περίπτωση κατά την οποία οι αποφάσεις της Συνόδου είναι αρνητικές για την Ελλάδα. Έχοντας ως συμμάχους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα δώσει σκληρή μάχη για το δίκιο της Ελλάδας.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αν εξαιρέσει κανείς τα παρατράγουδα με τον Βασίλη Λεβέντη και τα επικοινωνιακά κόλπα της Φώφης Γεννηματά, διαμορφώθηκε επιτέλους εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συμφωνήθηκε ο διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και η επαναπροώθηση στην Τουρκία των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε κλειστούς χώρους όπως η Αμυγδαλέζα.

Βεβαίως, στη Σύσκεψη Κορυφής ο Βασίλης Λεβέντης και η Φώφη Γεννηματά επιχείρησαν για μια ακόμα φορά να συντηρήσουν τα σενάρια για δήθεν οικουμενική κυβέρνηση. Τελικά, έμειναν μόνοι να δίνουν σόου γραφικότητας, αφού οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν να βάλουν ένα τέτοιο ζήτημα στη σύσκεψη που είχε αποκλειστικό αντικείμενο το προσφυγικό.

Οι πολιτικοί μας, πάντως, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Μετά κόπων και βασάνων και μετά από οκτώ ολόκληρες ώρες συζητήσεων, και διαφωνιών κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν στα αυτονόητα!

Αντί να διαμορφώνουν προτάσεις για εθνική γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος, εξαντλούσαν τη συζήτηση σε κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξαμήνου! Τους ενδιέφεραν περισσότερο οι εντυπώσεις, παρά η ουσία του προβλήματος. Μάλιστα, η Φώφη χρειάστηκε ώρες να πειστεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, γιατί επιχείρησε να βάλει τους αστερίσκους για οικουμενική!

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Βασίλης Λεβέντης, τον οποίο περίμεναν τα κανάλια της διαπλοκής για να προβάλουν το θλιβερό σόου που έδωσε για να περάσει επικοινωνιακά τη στρατηγική των νταβατζήδων για οικουμενική. Με καθαρές θέσεις, όπως πάντα, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκε να μπει στη λογική υπογραφής του ανακοινωθέντος, γιατί διαφωνούσε με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για τοποθέτηση υπερυπουργού για τη διαχείριση του προσφυγικού. Επιδίωξη του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν να υπάρξει συμφωνία για πρόσωπο κοινής αποδοχής απ’ όλα τα κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύεται απόλυτα και πολύ σωστά, τον Νίκο Μουζάλα και τον επικεφαλής της διυπουργικής, Δημήτρη Βίτσα, που έχουν αναλάβει όλο το βάρος της διαχείρισης της κρίσης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν τα συγχαρητήρια στις ένοπλες δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν για μια ακόμα φορά στο καθήκον τους. Όλοι συμφώνησαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις, το Ναυτικό και το Λιμενικό, επέδειξαν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και την ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις.

Εθνική γραμμή

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, με τους τελευταίους να καταλήγουν -έστω και με δυσκολία σε συμφωνία- στις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της ΕΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές. Μεταξύ άλλων, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση (Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος) καλούν την ΕΕ «να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς το δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν διαφωνίες αλλά και κόντρες. Η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τα κλειστού τύπου κέντρα φαίνεται πως ήταν ένα από τα πρώτα εμπόδια.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο και στις δηλώσεις του έκανε λόγο για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στα ελάχιστα εκπροσωπώντας το σύνολο, συμπληρώνοντας πως υπήρξαν αρκετές διαφωνίες.Και συνέχισε: “Πάει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν απο τα παράλιά της, η δημιουργία ακτοφυλακής της ΕΕ και η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Γεννηματά: Απαιτείται οικουμενική

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Σε δηλώσεις της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και διεμήνυσε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Η ίδια, έκανε λόγο για:

• Την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων.

• Την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.

• Την άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας η οποία πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί η κρίση.

Λεβέντης: Φιάσκο η σύσκεψη

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα. “Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε ευρύτερη συζήτηση για οικονομικά θέματα και για τη δημιουργία ευρύτερης κυβέρνησης 230 βουλευτών”, είπε και τόνισε ότι ο ΠτΔ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε η πρότασή μας.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση

προσαρμόζεται στο ρεαλισμό

«Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι ικανοί να ανταποκριθούν» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ο πρόεδρος της ΝΔ. «Στην οκτάωρη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς τους, οι οποίοι και έχουν φέρει τη χώρα στην κατάσταση που όλοι οι Έλληνες βιώνουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποχώρηση Δ. Κουτσούμπα

Από το συμβούλιο αποχώρησε ο γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς διαφώνησε σε όλα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Ολόκληρο τo κoινό ανακοινωθέν

Υστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, υπό την προεδρία του. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος: Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Φώφη Γεννηματά. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης. Κατά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σε ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό -κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς τη Χώρα μας, κυρίως ως προς τη συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης.

 

Τσίπρας σε Λεβέντη: Βασίλη, βλέπεις ότι αν

γινόταν αυτό που ζητάς θα καταστρεφόμασταν;

Ενδεικτικη των… προθέσεων της κυβέρνησης στα περί οικουμενικής, ήταν η συνομιλία που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός με τον Βασίλη Λεβέντη, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της kontranews.gr και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την κοινή ανακοίνωση, -με την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαφωνούν για τα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας-, το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος λοιπόν στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, και αφού η ώρα είχε περάσει ήδη, του είπε γελώντας: “Βασίλη, βλέπεις ότι αν γινόταν αυτό που ζητάς θα καταστρεφόμασταν;”. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούν πως γέλασε ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ίδια ακριβώς φράση εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου κάνοντας χιούμορ με όσους τον συνόδευαν.

Δείτε επίσης