Να εκδοθεί ο Σκοπιανός πρώην αξιωματικός, ζητεί ο εισαγγελέας

Να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στην έκδοση του 30χρονου πρωην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας των Σκοπίων, τον οποίο οι αρχές της γειτονικής χώρας εκζητούν για «κατοχή βόμβας Μ93 και μαριχουάνας 805 γραμμαρίων», ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Παν. Καραγιάννης. Ο Ντεργιάν Βούκοβιτς ,συνελήφθη από τις ελληνικές αρχεςς τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο και ο ίδιος ισχυρίζεται πως στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνεται η έκρυθμη πολιτική καταστάση στη γειτονική χώρα, η οποία βρέθηκε στα όρια του εμφυλίου μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων. Ο αξιωματικός , την έκδοση του οποίου ζητούν οι Σκοπιανοί, ισχυρίζεται πως επί κυβέρνήσεως Γκρουέφσκι θεωρείτο περιπου “ήρωας” στη χώρα , αλλά απο την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουςίας που ελέγχονται απο Αλβανόφωνους, αποδύθηκαν στη δίωξή του , κάτι που τον ανάγκασε να πέρασεις τη χώρα μας.
«ΜΟΥ ΤΑ ΦΥΤΕΨΑΝ»
Ο αξιωματικός εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών και είπε πως η διώξή του είναι πολιτική καθώς μετά την πτώση του Γκρουέφσκι σχεδόν ταυτόχρονα «συνελήφθη ο ίδιος, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του, επισης αστυνομικός». Ο Ντεργιάν Βούκοβιτς είναι σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Ηταν Επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής – αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και κυρίως Επικεφαλής της ομάδας που στις 9 Μαίου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο που συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK. Τότε οι Αλβανόφωνοι ειχαν επιτεθεί σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις και ο ίδιος οδήγησε τα σώματα ασφαλερίας τωμν Σκοπίων σε σύγκρουση μαζί τους. Απο την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 14 Αλβανόφωνοι και 8 αστυνομικοί. Η επιχείρηση αυτή τον οδηγησε ουσιαστικά να θεωρείται ήρωας στη χώρα του, όμως μετά την πτώση του Γκρουέφσκι και την επικρατηση Αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιωματα έγινε «από ήρωας-εγκληματίας». Όπως είπε «τα ναρκωτικά δε βρέθηκαν τη στιγμή της σύλληψης αλλά μετά», γεγονός που κατά τον ίδιο ισχυροποιεί την άποψή του «ότι του τα φύτεψαν». Όπως «δραπέτευσε για να σωθεί καθώς έχει λάβει ειδική εκπαίδευση από Ισραηλινούς» ενώ «μεσα στο κελί του επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και τον τραυμάτισαν».
Ο εισαγγελέας ακολούθησε την άποψη του Συμβούλιου Εφετών Θεσσαλονίκης , και προτείνοντας να εκδοθεί, ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη.
Σχετικά Άρθρα
24/08/2025 - 16:16
24/08/2025 - 16:00
24/08/2025 - 15:10
Δείτε επίσης