Γρηγορότερα θα γίνει η άρση των capital controls στην Ελλάδα θα από ότι στην Κύπρο αρκεί οι αρμόδιοι να κάνουν όσα απαιτούνται τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της «Grant Thorton».
Σημείωσε ότι κρίσιμο σημείο για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, είναι η πλήρης άρση των capital controls το αργότερο έως το τέλος του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς(έως το Μάρτιο).
Ο πρόεδρο της Eurobank, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος και επεσήμανε τρείς σημαντικές διαφορές:
Μικρότερης μόχλευση του τραπεζικού συστήματος κατά την επιβολή των περιορισμών
Καλύτερη προετοιμασία από τις ελληνικές επιχειρήσεις
Η τραπεζική αργία δεν ήρθε αιφνιδιαστικά στη χώρα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, για να αρθούν όσο τον δυνατόν γρηγορότερα οι περιορισμοί θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε όλα τα μέτωπα, των αγορών, των πολιτών αλλά και της κοινωνίας.
Αυτό θα συμβεί με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, την θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, την μείωση του δανεισμού από το ευρωσύστημα, τη μείωση των spreads στους ελληνικούς τίτλους και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Σε έρευνα της τράπεζας, σε επιχειρήσεις- πελάτες της, το 34% δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις δραστηριότητες του από την επιβολή των capital controls, το 44,9% δήλωσε ότι είχε μικρή επίπτωση, το 17,4% δήλωσε σημαντική και το 2,9% πολύ σημαντική. Η Eurobank εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ηπιότερα των αρχικών εκτιμήσεων λόγω των ιδιαιτεροτήτων που προηγήθηκαν της επιβολής της τραπεζικής αργίας.