Η ΕΛΛΑΔΑ σύρεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε ένα διάλογο εφ΄ όλης της ύλης με την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Όλα άρχισαν με τη μυστική διαπραγμάτευση στο Βερολίνο την οποία κάρφωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να φτάσουμε σε ένα άτυπο μορατόριουμ με την απόσυρση των πολεμικών πλοίων από τη θερμή ζώνη και την ακύρωση των σεισμικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Κάποια αόρατη δύναμη είναι αυτή που συντονίζει τις μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση παίζει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ασκεί πιέσεις σε Ελλάδα και Τουρκία για έναν εφ΄ όλης της ύλης διάλογο που θα έχει κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στην προσπάθειά του να νομιμοποιηθεί απέναντι στην Ευρώπη, ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο, γιατί αυτό που επιδιώκει είναι να θέσει στο τραπέζι μια σειρά από τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι από μια προσφυγή στη Χάγη η μόνη χώρα που έχει να χάσει κυριαρχικά της δικαιώματα είναι η Ελλάδα.
Ακολουθώντας την τακτική, «μαστίγιο και καρότο», τη μια μας απειλεί να μας πετάξει στη θάλασσα και από την άλλη παζαρεύει με τη Μέρκελ και βεβαίως μυστικά με την Αθήνα.
Η Ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης και για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η αποκλιμάκωση της έντασης.
Βέβαια εγκυμονεί ο κίνδυνος οι μυστικές διαπραγματεύσεις να βραχυκυκλώσουν και τότε ο Ερντογάν θα επανέλθει δυναμικά στις προκλήσεις με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Η τουρκική προεδρία αποσύρει το Oruc Reis
Tην αναβολή των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν. Όπως αποκάλυψε η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις βάλουμε (σ.σ.: τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) σε αναμονή για λίγο”». Σε συνέντευξη στο CNN Turk ο Καλίν είπε επίσης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε εποικοδομητικό ρόλο στο να μην υπάρξει στρατιωτική ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, διέψευσε ωστόσο γερμανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα σημαντικό γείτονα και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις υφαλοκρηπίδες τους, και να γίνουν κοινές μελέτες σε αμφιλεγόμενες περιοχές». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας είμαστε εποικοδομητικοί, ας περιμένουμε λίγο». Επίσης, ανέφερε ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν χρησιμοποιείται ως παράγοντας πίεσης η ένταξη στην ΕΕ.
Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως την Δευτέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σελίδα Marine traffic.
Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς προκλήσεων
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπό καθεστώς προκλήσεων. Η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιδίωξη του διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιλύσει μία χρόνια διαφορά και τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως οτιδήποτε σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, παρά μόνο η διευθέτηση της μίας διαφοράς που έχουμε.
Τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης
Η πρώτη αντίδραση στην τουρκική ανακοίνωση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Όπως εξήγησε, η κίνηση της Τουρκίας είναι θετική γιατί δείχνει ότι μια παράνομη τουρκική Νavtex αποσύρεται εν τoις πράγμασι. «Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά στην τριμερή στο Βερολίνο ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της κυρίας Μέρκελ. «Το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι από τις διερευνητικές επαφές όταν διεκόπησαν και αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών», προσέθεσε ο Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ωστόσο ότι: «Ζητήματα όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι τουρκικές προκλήσεις και η Αγιά Σοφιά δημιουργούν προβλήματα, χάσματα ψυχικά μεταξύ των χριστιανών».
Τα μηνύματα από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την Ισπανίδα ομόλογό του, Arancha González Laya, που είχε μόλις επιστρέψει από την Τουρκία, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».
«Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, για μας, είναι μια θετική εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια, εμείς το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, όταν η γενική, η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας». Για να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ο κ. Δένδιας το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου με την Άγκυρα: «Επειδή η λέξη “διάλογος” είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία».
Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει ότι φέτος μπορεί να γίνει ορθόδοξη λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά στον Πόντο, η οποία ήταν κλειστή επί πενταετία λόγω εργασιών συντήρησης.
Η Τουρκία βγάζει Navtex για το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ
Σε μια κίνηση που δείχνει τις προθέσεις της προχώρησε η Τουρκία μετά την αναδίπλωση με το Oruc Reis. Λίγες μόνο ώρες μετά την αναδίπλωση, την ανακοίνωση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο από την Άγκυρα και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν αλλά και την πρόσκληση στην Αθήνα για διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το έτερο ερευνητικό σκάφος της, το Barbaros, για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ! Η ΗNAVTEX αφορά το νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που είναι οριοθετημένα οικόπεδα τα οποία έχουν μάλιστα αδειοδοτηθεί σε ξένες εταιρίες. Οι έρευνες σύμφωνα με την NAVTEX θα διαρκέσουν από 28 Ιουλίου. Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να διασπάσει το μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας, αφού από τη μία η Άγκυρα δείχνει «καλές προθέσεις» ομνύοντας στον ελληνοτουρκικό διάλογο και κρατώντας το Oruc Reis αγκυροβολημένο, αναστέλλοντας τις έρευνες στο Καστελόριζο, ενώ από την άλλη, το Barbaros θα πραγματοποιεί παράνομές έρευνες εντός της ΑΟΖ Κύπρου.