Μάχη σε όλα τα μέτωπα – Συμβούλιο αρχηγών έως τις 7 Μαρτίου
Τεράστια και πολυμέτωπη μάχη δίνει η Ελλάδα για να εφαρμοστεί το αυτονόητο: Οι ομόφωνες αποφάσεις της συνόδου κορυφής που θα κρατούν τα σύνορα ανοικτά και θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να επιτελέσουν το καθήκον τους στην επίλυση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα Λίβανος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προσερχόμενος το πρωί της Πέμπτης στην Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Όπως υπογράμμισε, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι, ενώ διερωτήθηκε αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών ανάμεσα στις οποίες είναι και χώρες εκτός Ε.Ε μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε.
Και τόνισε: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες. Μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες».
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού: «Το πρώτο είναι εάν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι. Εάν 5 αστυνομικοί διευθυντές χωρών μεταξύ των οποίων και χώρες εκτός ΕΕ μπορούν μονομερώς να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση που πάρθηκε απ’ όλους τους αρχηγούς Κρατών της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο. Εάν η Ευρώπη που θέλουμε να είναι η Ευρώπη των 5 αστυνομιών ή η Ευρώπη των αποφάσεων της Επιτροπής και των αποφάσεων των αρχηγών κρατών στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το δεύτερο ζήτημα έχει μία ιδιορρυθμία. Ερχόμαστε σήμερα εδώ και πάρα πολύ θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν επίσης και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα και εάν αυτό παίρνει τη μορφή μίας μεγάλης χρηματοδότησης».
Συμβούλιο Αρχηγών
Παράλληλα, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής -στις 7 Μαρτίου- της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την παρέμβαση του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».
«Η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι «οι συμφωνίες τηρούνται» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά αφορά ορισμένους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι «έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή εμπλεκόμενων χωρών. Όπως τόνισε, απαιτείται μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασίας.
«Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν» είπε και τόνισε ότι πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχτεί «να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν υπάρχει καταμερισμός των βαρών», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τι αποφάσισαν η Αυστρία και οι φίλοι της
Τη διαμόρφωση μίας στενής συμμαχίας, μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφώνησαν οι χώρες που μετείχαν στη Διάσκεψη της Βιέννης.
Στη συνάντηση των εκπροσώπων των εννέα βαλκανικών χωρών, με τους Αυστριακούς ομολόγους τους -στην οποία δεν κλήθηκε η Ελλάδα με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Αθήνας- συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
Στο κοινό ανακοινωθέν, δεν θίχτηκε το ζήτημα κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, ενώ γίνεται μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα. «Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», σημειώνεται.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
Γιούνκερ: Σε διαμάχη Αυστρία-ΕΕ
Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας του.
Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε, θα κριθεί «το μέλλον της Σένγκεν».
Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο κ. Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».