Μοσκοβισί: Έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για το χρέος!

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                                                                        

Την πρόκληση μίας ακόμη σκληρής διαπραγμάτευσης, για την απομείωση του ελληνικού χρέους, βλέπει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί! 

Ο Γάλλος τρείς ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, αναφέρεται στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για το εάν θα παραμείνει στην Ελλάδα με τρίτο πρόγραμμα, για τα οποία δηλώνει αισιόδοξος. Όμως προειδοποιεί, πως  έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για το χρέος, το φθινόπωρο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, για να προσθέσει πως  «βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο.

Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα».

Μείωση των στόχων για πλεονάσματα

Αν και δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το αν θα μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε πως ο ίδιος είναι υπέρ της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018,  συμφωνώντας με το ΔΝΤ και τον Γιάννη Στουρνάρα.

 «Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα». «Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Δεν αλλάζει η συμφωνία για τις διοικήσεις των τραπεζών

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν στο θέμα της αλλαγής των διοικήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλώνοντας, ότι «η Επιτροπή μεταβίβασε τη θέση της στην ελληνική πλευρά για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του HFSH υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρους των σημαντικών milestones.

Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και μετά από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα ΔΣ των τραπεζών».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή