Μόργκαν Στάνλεϋ: Στο 20% η πιθανότητα νέου κύκλου ύφεσης στην παγκόσμια Οικονομία

Σε χαμηλό 25ετίας η ανάπτυξη στην Κίνα
Ένεση «ρευστότητας» 600 δισ. Γουάν από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας
Κίνδυνο νέου κύκλου ύφεσης στην παγκόσμια Οικονομία «βλέπει» η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley για το 2016. Την ώρα που οι πυλώνες της παγκόσμιας Οικονομίας, δείχνουν σημάδια «κόπωσης», όπως η επιβράδυνση Κινεζικής Οικονομίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία στον κόσμο και η πρώτη παραγωγός χώρα. Στο χειρότερο σενάριο, οι αναλυτές της τράπεζας, βλέπουν την πιθανότητα μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης το 2016 να είναι μία στις πέντε ή 20%.
Η επικεφαλής του τμήματος οικονομικών της τράπεζας, Έλγκα Μπαρτς δήλωσε σχετικά, «το 2,5% φαίνεται να είναι η επικίνδυνη ζώνη για την παγκόσμια ύφεση, διότι ιστορικά αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ όπου βλέπεις το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι αρνητικό (…) Το βασικό μας σενάριο προβλέπει μέτρια ανάκαμψη στο 3,3%. Αλλά οι κίνδυνοι υποεκτιμήθηκαν και φαίνεται να έχουν αυξηθεί πρόσφατα».
Η κατηφόρα της καταναλωτικής ζήτησης σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, οι συνέπειες της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου που ασκούν σημαντικές πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές είναι μερικοί από τους κινδύνους που παραμονεύουν μέσα στο 2016 και απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι εξελίξεις στην Άπω Ανατολή, έχουν σηκώσει κύμα εκροών κεφαλαίου από την Κίνα προς άλλες χώρες, παρά την προσπάθεια του Πεκίνου να κρατήσει το γουάν σε σταθερά επίπεδα και της Κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας να τονώσει την ρευστότητα.
Μπορεί για μία χώρα που βρίσκεται σε ύφεση όπως η Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας που καταγράφεται στο 6,9% να φαίνεται εξωπραγματική επίδοση, όμως τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά και η ανάπτυξη της Κίνας είναι μία από τις δυνάμεις «κλειδιά» στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο αναπτυξιακός στόχος του Πεκίνου έχει τεθεί στο 7%, (7,3% το 2014) όμως η πραγματικότητα της αγοράς έχει φέρει την κυβέρνηση σε ποιο ρεαλιστικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ έχει τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του, πως ακόμη και ένας πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν αποδεκτός, αν φέρνει νέες θέσεις εργασίας. Στην αρχή του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατέγραψε 6,8%.
«Ένεση» 600 δισ. γουαν ή 91,22 δισ. δολαρίων, θα βάλει στην οικονομία της Κίνας η Κεντρική Λαϊκή τράπεζα σύμφωνα με ανακοίνωση της.
Την στιγμή που οι πιέσεις ρευστότητας έχουν δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες στους επενδυτές, η Λαϊκή Τράπεζα δεσμεύτηκε για διατήρηση της ρευστότητας «σε επαρκή και λογικά επίπεδα», ενώ παράλληλα θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια, με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, μια νέα παγκόσμια ύφεση είναι αν ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης πέσει κάτω από το 2,5% που είναι το όριο για να είναι η ανάπτυξη ανάλογη της πληθυσμιακής αύξησης.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης