Morgan Stanley: Επιτυχημένη η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Πετυχημένη, θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αναφέρει η Morgan Stanley σε νέα ανάλυσή της, με τους οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι τα ελληνικά στοιχεία πηγαίνουν αρκετά καλύτερα και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί σημαντικά.  Σύμφωνα με την τράπεζα, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά την σημαντική βελτίωση, οι αναλυτές, φαίνονται επιφυλακτικοί για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, τονίζοντας ότι μετά το 2031, το μονοπάτι του χρέους δείχνει περισσότερο αβέβαιο. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι θεσμοί δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν, αν τα πράγματα εξελιχθούν χειρότερα απ’ όσο αναμένεται, κάτι που προσφέρει εξασφάλιση για την ελληνική Οικονομία.  

Τσακαλώτος: Μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, αλλά οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας μπορεί να χρειαστούν αναθεώρηση, τόνισε σε συνέντευξη του στο Reuters o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να συναντήσει επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και στην Ασία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αυτό, μαζί με τη συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο καθησύχασε τους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «είτε μιλάμε για ένα 10ετές κρατικό ομόλογο ή για μια άμεση ξένη επένδυση». Ο ίδιος, προσέθεσε ότι «τους είχα πει (επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν» σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί αποτελεί ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και αν υπάρξει σοβαρότητα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από εδώ και έπειτα, οι οποίες θα προβλέπουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζουν σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν όλοι οι όροι για τη βιωσιμότητα» επισήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης.  Η Ελλάδα έχει υπερβεί ως τώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ακόμα περισσότερη λιτότητα τα επόμενα δύο χρόνια και να επιτύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060. Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τους στόχους αυτούς φιλόδοξους.

Ο υπουργός, τόνισε πως το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό, αλλά το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα. «Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» επισήμανε. «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει πολύ έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα».  «Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα. Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori», δήλωσε.

Στο τραπέζι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα είναι σε τροχιά να ξεπεράσει τους στόχους ξανά φέτος, κάτι που αφήνει περιθώριο να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Η ομάδα Τσακαλώτου θα προτείνει σύντομα που θα πρέπει να ξοδευτούν τα επιπλέον κεφάλαια. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου περιουσίας και εισοδήματος ήταν υπό συζήτηση. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. «Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «Επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλεια».

 

Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Σε συνέντευξή του στην γερμανική, οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα κράτησε 8 χρόνια επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλα προβλήματα και αποδυναμωμένη δημόσια διοίκηση. Όπως είπε, «σε καμία άλλη χώρα, τα προβλήματα δεν ήταν τόσο σημαντικά και η δημόσια διοίκηση τόσο αδύναμη όσο στην Ελλάδα. Επιπλέον, την περίοδο του Βαρουφάκη, η κατεύθυνση ήταν λανθασμένη και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια. Για αυτούς τους λόγους, το πρόγραμμα κράτησε οκτώ χρόνια και όχι μόνο τρία, όπως σε άλλες χώρες. Αλλά οι προσπάθειες είναι σήμερα καρποφόρες. Από το 2016, η χώρα δεν έχει έλλειμμα παρά το γεγονός ότι είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2009».

ΟΟΣΑ: Σημαντικός ο  ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Τον σημαντικό ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων και της απασχόλησης, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης του 2018, στις χώρες μέλη του Οργανισμού. «Οι θεσμοί συλλογικής διαπραγμάτευσης διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις επιδόσεις της αγοράς εργασίας», τονίζει η έκθεση του Οργανισμού, ο οποίος εκτιμά ότι η αποδυνάμωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανεπαρκούς και άνισης ανάκαμψης των αγορών εργασίας.

Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων που συντονίζουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους τείνουν να σχετίζονται με χαμηλότερη μισθολογική ανισότητα και καλύτερα αποτελέσματα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων».

Υπ. Εργασίας: Η ΝΔ θα «συστήσει» προσοχή και στον ΟΟΣΑ;

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διαπίστωση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη σημασία της επαναφοράς από τον Αύγουστο των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει. Αυτές οι αρχές, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση, το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από την οδό Σταδίου θέτουν το ερώτημα, «Άραγε η ΝΔ θα «συστήσει» -όπως έκανε στον κ. Μοσκοβισί- και στον ΟΟΣΑ “να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του”;»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή