Της Ελένης Τσερεζόλε
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο τρόπος που ενεργεί η κυβέρνησή του, άλλα μαρτυρά. Ο ρυθμός με τον οποίο ψηφίζει στη Βουλή «βαριά» νομοσχέδια, από την Παιδεία ως την εργασία και το περιβάλλον, δείχνουν μία σπουδή να περάσουν στο άψε σβήσε σειρά κρίσιμων νομοθετημάτων, που είναι «καλά νέα» για τους ημέτερους και «κακά νέα» για τους πολίτες.
Και είναι τέτοια η «βιασύνη», που παραπέμπει περισσότερο σε πρόωρες κάλπες και όχι σε εργασιομανία της κυβέρνησης. Παραπέμπει στην προοπτική, όταν εξοφληθούν όλοι οι «λογαριασμοί», να συνασπιστούν, με τη βοήθεια των χορτασμένων πλέον ΜΜΕ, όλες οι δυνάμεις (οικονομικές τε και πολιτικές) κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έχει δώσει και πλήρη διαπιστευτήρια…
Έτσι αυτή την εβδομάδα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του αντι-εργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα προστεθεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη ακόμη σκληρότερες αντισυνδικαλιστικές διατάξεις στις υπάρχουσες, που αφορούν σε κατάργηση του 8ώρου, περιορισμό της απεργίας, απλήρωτες υπερωρίες σε χρήμα που όμως θα πληρώνονται με… ρεπό, κ.ά.. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που θα αποκλείσει περίπου 30.000 μαθητές, «δώρο» στους κολλεγιάρχες… Ψήφισε τον νέο πτωχευτικό νόμο για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, νόμο-εφιάλτη αφού καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη. Ένας νόμος που θα στραγγαλίσει πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Παράλληλα πρόσφατα ο Πρωθυπουργός άνοιξε την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, λέγοντας τη φράση-κλειδί, ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό». Δείχνοντας παράλληλα ότι δεν έμαθε τίποτε από την κρίση της πανδημίας…
Εργασία, Παιδεία, Υγεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις: στο φουλ οι αντικοινωνικές μηχανές της κυβέρνησης. Άραγε μόνο γιατί είναι… εργατική;