Η δικαιοσύνη σπάει το άβατο και στέλνει κλήσεις σε απολογία
Φωτιά και λαύρα είναι η δικογραφία για τις μίζες και τις ρεμούλες στον ΕΟΤ που χειρίζεται η ανακρίτρια Διαφθοράς, Βασιλικής Μπράτη!
Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά τον έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος διαπίστωσε παρατυπίες ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που «φούσκωσαν» τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ προς όφελος συγκεκριμένων υπαλλήλων, αλλά και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Υπόλογοι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών είναι ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, την περίοδο 2007-2009.
Οι εν λόγω κρατικοί υπάλληλοι, «αν και είχαν την αρμοδιότητα για την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, φέρονται ότι ελάττωσαν την περιουσία του οργανισμού, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έχει ως αποστολή την οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα».
Ωστόσο, ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την οικονομική αστυνομία δεν κατάφερε να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος της ζημίας, η οποία αγγίζει τουλάχιστον τις 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τον αριθμό των δελτίων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που δόθηκαν εκτός ΚΕΠ, αλλά και σε πρόσωπα που δεν τα… δικαιούνταν!
Σύμφωνα με όσα όριζαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα σχετικά προγράμματα, οι δικαιούχοι των δελτίων μπορούσαν να τα παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ με την επίδειξη των σχετικών δικαιολογητικών.
Όπως όμως έδειξε η έρευνα, εκατοντάδες δελτία είχαν εκδοθεί εκτός ΚΕΠ «και παρουσίαζαν ουσιώδεις παρατυπίες, αφού δεν έφεραν ούτε σφραγίδες και υπογραφές ή έφεραν σειριακούς αριθμούς αναντίστοιχους με τον χρόνο έκδοσής τους ή τα αναγραφόμενα σε αυτά στοιχεία του δελτίου ταυτότητας δεν αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα που φέρονταν ως δικαιούχοι.
Επίσης, αναφέρονται περιπτώσεις δελτίων που χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν ξενοδοχεία για διαμονή προσώπων ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά πολύ τη… δυναμικότητά τους!». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοδοχείου στη Σύρο, το οποίο πήρε 15.612 ευρώ προσκομίζοντας 103 δελτία, από τα οποία τα 53 είχαν εκδοθεί εκτός… ΚΕΠ, οι δε αριθμοί των δελτίων ταυτότητας που αναγράφονταν σε 49 από αυτά δεν αντιστοιχούσαν στα πρόσωπα που φέρονταν ως δικαιούχοι…
Τα στοιχεία της έρευνας δεν σταματούν εδώ. Όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα, ο σύλλογος υπαλλήλων του ΕΟΤ το 2006 αλλά και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έδειξαν… υπερβάλλοντα ζήλο, αφού πήραν πολύ περισσότερα δελτία του προγράμματος
«Τουρισμού για όλους» από αυτά που προβλέπονταν.
Μάλιστα, με έγγραφό της η τότε προϊσταμένη του Τμήματος Ανάπτυξης Νέων Μορφών Τουρισμού της Διεύθυνσης Τουρισμού ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ ότι ο αριθμός των προσώπων που είχαν πάρει δελτία ξεπερνούσε τα 22.900!
Συγκεκριμένα, είχαν εκδοθεί 17.100 δελτία για τον σύλλογο υπαλλήλων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και 5.800 για τον σύλλογο υπαλλήλων του ΕΟΤ, ενώ ο εγκεκριμένος αριθμός όφειλε να φθάνει μόλις τα 2.000 δελτία. Η οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού υπολογίστηκε ότι θα έφθανε το 1.755.600 ευρώ.
Το ίδιο… βιολί επαναλήφθηκε και το 2007, με τον σύλλογο του ΕΟΤ να παίρνει 4.400 δελτία εκτός ΚΕΠ, έναντι των 3.500 που ορίζονταν με τις εγκριτικές αποφάσεις, με επιπλέον κόστος 88.200 ευρώ…
Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έτυχε της έγκρισης της διοίκησης του οργανισμού «δεν απαλλάσσει από την ευθύνη τα διοικητικά όργανα» -αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου- «τα οποία ενεπλάκησαν στην έκδοση των υπεράριθμων δελτίων ή ήταν επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δικαιολογητικών, αφού προέκυπτε ότι είτε τα δελτία ήταν υπεράριθμα είτε δεν είχαν εκδοθεί κατά τον νόμιμο τύπο».
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, στο ανακριτικό μικροσκόπιο πρέπει να μπουν -εκτός από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ- η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2008, ο πρόεδρος του συλλόγου του ΕΟΤ τα έτη 2006 και 2007, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών και ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, καθώς και τρεις υπάλληλοι του Τμήματος Ανάπτυξης Νέων Μορφών Τουρισμού.