Μητσοτάκης: Τα “στεγανά” που δημιουργούνται στα social media κάνουν κακό στη Δημοκρατία (video)

10
Μητσοτάκης:

«Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, για τα social media.

Στη μνήμη μας έρχονται -εύλογα- χώρες που έχουν αποκλείσει ολικώς ή μερικώς το facebook και το twitter, όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα κλπ.

«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί ήδη να έχουν. Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους χωρίς ν’ αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς ν’ αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί εντός εισαγωγικών να τους σερβίρει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση αυτή έρχεται μία μέρα μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στα social media με το hashtag #boycotGreekMedia, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες χρήστες διαμαρτυρόμενοι για τα φαινόμενα του “δαίμονα” της μονταζιέρας και της κοπτοραπτικής που έκαναν αισθητή την παρουσία τους τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και στη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί τόσο καιρό οι φωνές που μιλούσαν για συστημικά Μέσα με μονομερή ρεπορτάζ να φάνταζαν γραφικές και μεμονωμένες, ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα, έχουν πυκνώσει επικίνδυνα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως αρκετά “αρνητική” είναι και η επισκεψιμότητα στο προφίλ του πρωθυπουργού στο facebook. Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες αναρτήσεις του έχουν συγκεντρώσει αρκετές αρνητικές αντιδράσεις αλλά και πολυάριθμα αρνητικά σχόλια.