Την ανάγκη επίτευξης «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της Ε.Ε.