Μητσοτάκης: Αν γίνει ανασχηματισμός θα το μάθετε από εμένα – Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε βαθιά ύφεση

Το ότι ο ανασχηματισμός είναι μέσα στα σχέδια του, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρόνο όπως είχε κάνει στο περίπου πρόσφατα ο κ. Γεραπετρίτης, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ για τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας όπως η λίστα των 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ και οι καταγγελίες Καλογρίτσα, αφενός δεν έδωσε καμιά εξήγηση ως προς τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα χρήματα, αφετέρου επέμεινε στο αίτημα αποπομπής του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αυτοεγκωμιάστηκε για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, προειδοποίησε ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος».

«Δεν είναι της στιγμής να γίνει, όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν», είπε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. 

Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών είπε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση». 

Καμιά εξήγηση για τα 20 εκατομμύρια σε ΜΜΕ

Ως προς τη λίστα των 20 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμιά εξήγηση ως προς τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα ποσά, παρότι αποδεδειγμένα τη μερίδα του λέοντος έλαβαν όσα «λιβανίζουν» την κυβέρνηση.

«Η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν» είπε για τις καθυστερήσεις ενώ υποστήριξε πως «δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία» και ότι «δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση».

«Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς.  Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση», είπε συγκεκριμένα.

Για τις καταγγελίες Καλογρίτσα είπε ότι «το 2016 επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του», αναφερόμενος στον Νίκο Παππά. «Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές.  Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας», είπε.

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος

Στην ερώτηση τι τον ανησυχεί περισσότερο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο κορονοϊός, κυρίως μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο.

«Σε ένα βαθμό μπορεί να είναι φρένο στις επενδύσεις», είπε και επισήμανε ότι ο βασικός του στόχος είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

«Η προσοχή μου είναι απολύτως εστιασμένη στην οικονομία. Σε 10 μέρες από τώρα θα συζητηθεί το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υποστηρίξουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» είπε μεταξύ άλλων και σχολίασε ότι «η οικονομία πριν τον κορονοϊό πήγαινε μια χαρά» και επομένως «κανείς δε μπορεί να χρεώσει την κρίση στην κυβέρνηση».

«Θα κάνουμε πολλές αλλαγές που θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Κεντρική δέσμευση είναι η μείωση των φόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «προφανώς και υπάρχουν απώλειες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»

Στοχευμένες καραντίνες

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, που στην πλειοψηφία τους ήταν εισαγόμενα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων».

Όπως είπε: «Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή. Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις».
Σχετικά με τα περιστατικά συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια είπε: «Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Χρειάζεται προσοχή. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση απαγόρευσης τους, αλλά χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση»

«Μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στη δημόσια υγεία. Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και επιτυχία. Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευόμενες καραντίνες», είπε και τόνισε ότι μόνο ένα δεύτερο κύμα πολύ έντονο θα οδηγούσε σε δεύτερο κλείσιμο της χώρας.

Δεν χρειαζόμαστε διαιτητές

Τέλος, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».

«Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές», είπε.

Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόφαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω {…}. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα», είπε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση», ενώ σημείωσε ότι «προχωράει ο φράχτης στον Έβρο».

Δήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης

«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα. Και αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή