Η επιλογή να δηλώσει κάποιος στη Βουλή «παρών» αποφεύγοντας το «ναι» ή το «όχι» αποτελούσε πάντα προϊόν πολλών και διαφορετικών ερμηνειών. Το «παρών», για παράδειγμα, ήταν µία καταφυγή για κάποιον που συγκρουόταν µε το κόμμα του σε θέματα συνείδησης, αλλά δεν ήθελε να καταγραφεί στην κάλπη η αντίθετη επιλογή από εκείνη που είχε αποφασίσει η ηγεσία του κόμματός του. Βεβαίως, το «παρών» δεν λέει πολλά. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι τόσο «καθαρό» όσο το «ναι» ή το «όχι».
Ωστόσο, για κάποιους, το «παρών» ταιριάζει γάντι όταν πρόκειται για µία ψηφοφορία που αφορά σε ένα θέματα για το οποίο μπορεί κανείς να βρει θετικά, αλλά και αρνητικά σημεία. Και, πάντως, µε ένα «παρών» μπορεί κανείς να υπερβεί εσωκομματικές διαφορές, όταν πρέπει να συντεθούν σε μια ενιαία και κοινή γραμμή οπαδοί του «ναι» και οπαδοί του «όχι».
Κάτι τέτοιο φαίνεται πως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά µε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, καθώς το «παρών» που αποφάσισε η αξιωματική αντιπολίτευση ενσωματώνει και τα επιχειρήματα κατά των –όντως σοβαρών– υποχωρήσεων που έκανε η κυβέρνηση ως προς την επήρεια μεγάλων και μικρότερων νησιών, αλλά και τα επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνηµόνιο. Βεβαίως, αυτό το «παρών», που γεφυρώνει το εσωκομματικό χάσμα μεταξύ του «ναι» και του «όχι» δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση.
Ήδη από προχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την επιλογή της, λέγοντας ότι «στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει παρών». Ταυτοχρόνως, εδώ και δύο 24ωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλεται από δηµοσιολογούντες και «γαλάζια» στελέχη για το «παρών», ενώ τού καταλογίζεται τακτική «ολίγον εγκύου». Βεβαίως, είπαμε: το «παρών» σίγουρα δεν είναι µία τόσο καθαρή επιλογή όσο το «ναι» ή το «όχι».
Όμως, ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έκανε αντιπολίτευση µε Βουκεφάλες και Μακεδονοµάχους, φτάνοντας στο σημείο να γίνει αποσυνάγωγη στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, όταν ο αρχηγός της ισχυρίστηκε εντός Βουλής ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αντάλλαξε το Μακεδονικό µε τις συντάξεις».
Όλοι οι άλλοι που δεν µας άρεσε το «παρών» μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ας πει ένα «ευχαριστώ» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική δεν συμπεριφέρεται όπως ο ίδιος και η ΝΔ πριν τις τελευταίες εκλογές.