Της Ελένης Τσερεζόλε
Μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, τόσο από τη βόρειο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, συνόδευσαν χθες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την ιστορική του επίσκεψη στη Βόρειο Μακεδονία, μαζί με σειρά σημαντικών υπουργών της κυβέρνησης. Μια επίσκεψη που πέρα από υψηλή συμβολική σημασία, έχει και μεγάλη ουσιαστική σημασία, καθώς υπογράφηκαν σειρά συμφωνιών (για την άμυνα, την ψηφιακή πολιτική, τους σιδηροδρόμους, τις μεταφορές, την υγεία, τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση οικονομικών συνεργειών κ.α.). Στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ μετείχαν Έλληνες επιχειρηματίες όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, όπως ο Θ. Μυτιληναίος αλλά και εκπρόσωποι του νέου επιχειρείν, πάνω από 140 επιχειρηματίες συνολικά, προκειμένου «να καλύψουμε τον χαμένο καιρό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός (αλλά και ο Βορειομακεδόνας ομόλογός του Ζ. Ζάεφ), απαριθμώντας τους κρίσιμους τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών – μεταξύ αυτών και το θέμα των εμπορικών σημάτων. Ο ίδιος τόνισε ότι “ξαφνικά στην Ελλάδα ανακάλυψαν προβλήματα τριών δεκαετιών ότι δήθεν τα προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών – αντιθέτως, αυτά τα προβλήματα ακριβώς τα επιλύει η Συμφωνία”, παρατηρώντας ότι στη χώρα μας έχουμε πολλαπλασιασμό των σχετικών fake news.
Αν μπορούσε μια φράση να συμπυκνώσει τη σημασία της επίσκεψης, είναι η πρόταση «κτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη», όπως την αποτύπωσαν οι τοποθετήσεις και των δύο πρωθυπουργών. Μακριά από την κινδυνολογία της αντιπολίτευσης, μακριά από τα στερεότυπα της εσωστρέφειας αλλά και της φθηνής πατριδοκαπηλείας, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, σηματοδοτεί την εγκαθίδρυση μιας κανονικότητας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Αυτοί που αντιπολιτεύθηκαν αυτή τη συμφωνία, τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα, είχαν τα ίδια επιχειρήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «Σε δημοκρατίες ο διάλογος και οι αντιπαραθέσεις είναι αυτονόητες, τα κυρίαρχα κοινοβούλια ψηφίζουν και εγκρίνουν. Όσο θα περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θα πείθονται και οι πιο δύσπιστοι για τα θετικά της ιστορικής συμφωνίας που έχει πολύ γερά θεμέλια, κάτι που αντιλαμβάνονται ακόμη και αυτοί που πρόσφατα την αμφισβήτησαν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Απέναντι σε αυτή τη σημαντική –για την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη– εξέλιξη, η ΝΔ έβγαλε μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να είχε γραφτεί και μήνες πριν… Εκτός πραγματικότητας. Εκτός συγκυρίας. Εκτός τόπου και χρόνου. Με κομματικές παρωπίδες. Ανακοίνωση – προκάτ, εσωτερικής χρήσεως. Που κατέληγε στις… εκλογές! Η ανακοίνωση έκανε έτσι λόγο για «επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού» της συμφωνίας που έχει «ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων», κάτι που, σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός θα «το συνειδητοποιήσει σε μόλις 54 μέρες από σήμερα, στις κάλπες της 26ης Μαΐου ή και νωρίτερα, αν προκαλέσει εθνικές εκλογές». Από εκεί το πήγαινε, από εκεί το έφερνε, στις… εκλογές το γύρισε η ΝΔ γιατί επί της ουσίας, απορία ψάλτου βηξ…