Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά φεύγει, μια άλλη έρχεται και μπορούμε να την κάνουμε πολύ καλύτερη

Μοιραστείτε το

Του Μιχάλη Κριθαρίδη από την Κυριακάτικη Kontranews 

Το 2020 ήταν σίγουρα μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Η παν­δημία του κορωνοϊού, επισκί­ασε σχεδόν ολόκληρο τον περασμένο χρόνο και χιλιάδες συμπολίτες μας, έχασαν την ζωή τους από τον φονι­κό ιό. Ευτυχώς, λίγο πριν εκπνεύσει το έτος, το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού άρχισε να έρχεται στη χώρα μας σιγά-σιγά, μαζί με την ελπί­δα να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα.

Είναι δεδομένο πως η περιβόητη «ελευθερία» που διαφημίζει η Κυβέρνη­ση δεν θα επέλθει τόσο γρήγορα, εξαι­τίας της έλλειψης σοβαρής προετοιμα­σίας από την πλευρά της για το δημό­σιο δίκτυο κέντρων καθολικού εμβολιασμού (κάτι που αν είχε εισακουσθεί η πρότα­ση του ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο και είχε δημιουργηθεί από τότε το δημόσιο δίκτυο Κέντρων μαζικών τεστ θα μπορούσε τώρα να μετατραπεί σε δίκτυο εμβολιασμού και μετά το πέρας της πανδημίας να ενταχθεί στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη). Εξαιτίας όμως και της διαπλοκής των Βρυξελλών με την σύγκρουση των γαλλογερμανικών συμφερόντων και την συνεπακόλουθη μικρή ποσότητα των δόσεων του εμβολίου.

Είναι ακόμα δεδομένο πως η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα συνεχίσει τον δρόμο της μη πραγματικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, των ΜΜΜ και όλων εκείνων που θα έπρεπε να στηρίξει καιρό τώρα και που δεν θα έπρεπε να αμελήσει ούτε και τώρα, μιας και η ανοσία του πληθυσμού είναι ακόμα, όχι και τόσο κοντά στον ορίζοντα.

Παρόλα αυτά, αργά ή γρήγορα ελπίζουμε να βγούμε από την σκοτοδίνη της παν­δημίας, χάρη στην πραγματική αυταπάρνηση των υγειονομικών που σε αντίθεση με την Κυβέρνηση δίνουν μια ειλικρινή μάχη. Η οικονομία όμως; Τα δικαιώματα των πολιτών; Η λεγόμενη «κανονικότητα» που βέβαια κανονικότητα δεν ήταν, ούτε και πριν την πανδημία; Για τα ζητήματα αυτά, στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, με μια Κυβέρνηση που «Ορμπανοποιεί» την δημοκρατία και ταυτόχρονα ετοιμάζεται για το 5ο μνημόνιο, τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα. Μπορεί η οικονομία πραγματι­κά να ανακάμψει προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών; Και μπορούν να επανέλθουν τα δικαιώματα των πολιτών από το καθεστώς περιορισμού και ανα­στολής που βρίσκονται με μια Κυβέρνηση που κάνει την πανδημία ευκαιρία για να εξυπηρετήσει την ολιγαρχία, χρησιμοποιώντας μάλιστα με ένταση τον αυταρχισμό;

Όσον αφορά στην οικονομία, η αλήθεια είναι πως αυτή ποτέ δεν ανέκαμψε πραγ­ματικά μετά την χρεοκοπία της χώρας μας το 2010, ενώ με την περαιτέρω καθίζη­ση με τις συνέπειες του κορωνοϊού, η μνημονιακή διαδικασία φαίνεται όχι απλώς να συνεχίζει, αλλά να επιτείνεται κιόλας. Επιπλέον όσο η Κυβέρνηση επιμένει σε αναβολές και αναστολές οφειλών, δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το μέλλον των δημοσίων εσόδων της, με τα κουρέματα που τόσο πολύ απεύχεται, να καταλήγουν μονόδρομος, αλλά αφού θα είναι ήδη δυστυχώς πολύ αργά.

Ούτε όμως και τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες φαντάζει εύκολο να επανέλθουν με μια Κυβέρνηση που επενδύει σε ένα αστυνομικό κράτος βίας και κατα­στολής. Το τελευταίο πράγμα που θα επιτρέψει η παρούσα Κυβέρνηση είναι η οποια­δήποτε οργανωμένη αντίδραση απέναντι σε όσα φιλοτεχνεί ακόμα και εν μέσω παν­δημίας, για μια άκρως παρασιτική ολιγαρχία δίχως σύνορα. Αυτό άλλωστε καταδει­κνύουν ακόμα και οι αγορές που κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης για τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ.

Τι είναι λοιπόν εκείνο που μπορεί να μας κάνει να αισιοδοξούμε σε ένα τέτοιο εκρηκτικό πλαίσιο; Είναι η δύναμη, η επιμονή και το πείσμα ενός λαού που δεν δίστασε να πει ένα μεγαλειώδες ΌΧΙ, ενώ είχε απέναντι του ένα ολόκληρο σύστημα που από το πρωί έως το βράδυ τον απειλούσε και τον τρομοκρατούσε. Μπορεί αυτή η μάχη να προδόθηκε από μέσα, ο «πόλεμος» όμως ακόμα δεν έχει κριθεί. Καλή αγωνιστική και ανατρεπτική χρονιά!

*Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.