«Αγώνας δρόμου» από κυβέρνηση και δανειστές, για να κλείσει η συμφωνία και να ψηφιστεί στην βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Παρά τη συμφωνία των δύο πλευρών σχεδόν στο 90% του κειμένου, παραμένουν «ανοιχτά» σημαντικά θέματα που «τρενάρουν» την διαπραγμάτευση, όπως η επιμονή των δανειστών να επανέλθει η μετενέργεια στους τρεις μήνες από τους έξι που ισχύει σήμερα και το μεγαλύτερο εμπόδιο, που είναι η δομή του φορέα των «κόκκινων» δανείων και η απαίτηση να πωληθούν των σε ειδικά funds.
Πάντως πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει πως, οι διαφορές «δεν είναι αγεφύρωτες». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» τα βασικά προαπαιτούμενα, όπως οι αλλαγές στις 100 δόσεις και τον ΦΠΑ.
Η διαπραγματευτική ομάδα δουλεύει πυρετωδώς για τελική συμφωνία μέχρι και την Τρίτη το πρωί, με στόχο να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Το μεγάλο εμπόδιο στην διαπραγματευτική διαδικασία, που εμποδίζει την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου, είναι τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, τα «αγκάθια», με μεγαλύτερο το σχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Η διαφορά με τους διεθνείς πιστωτές, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει ένα «ανεξάρτητο» φορέα διαχείρισης αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι στο οποίο διαφωνούν οι δανειστές, ενώ παράλληλα υπάρχει διαφωνία στην απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώληση κόκκινων δανείων από τράπεζες.
Τα «κλειδωμένα» προαπαιτούμενα – Οι αλλαγές που έρχονται στις 100 δόσεις
Συγκεκριμένα, για το θέμα των 100 δόσεων υπάρχει συμφωνία στην αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, ενώ για τα ποσά κάτω από 5.000 ευρώ ποσό αρχικής οφειλής μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% και να μην αυξηθεί.
Δηλαδή πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ και το χρέος του όταν «μπήκε» στη ρύθμιση να μην ήταν μεγαλύτερο από το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Στην περίπτωση που δεν πληρούνται αυτά τα νέα κριτήρια, τότε αυτόματα το επιτόκιο, πάει από το 0% στο 5%. Προσθέτως, προβλέπεται μείωση στον αριθμό των δόσεων για όλους όσους έχουν συγκεκριμένο όριο εισοδήματος το οποίο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί.
Η μεγαλύτερη διαφορά, όμως είναι ότι οι δανειστές επέμειναν και για την πρόβλεψη αποβολής από την ρύθμιση, όποιου δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, στην αποπληρωμή των δόσεων αυτών, ή ακόμα στις άλλες οφειλές του προς την εφορία.
Όμως συγκεκριμένα για αυτό το θέμα, η έλληνες διαπραγματευτές, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβληθεί.
Αλλαγές έρχονται και στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας(ΦΠΑ). Μετά από το αλαλούμ και την απορύθμιση που προκάλεσε στην αγορά, οι δανειστές δέχτηκαν το μοσχαρίσιο κρέας να πάει στο 13% από το 23%.
Όμως την ίδια στιγμή, ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πάει στο 23%, όπου ήδη βρίσκεται για τα φροντιστήρια.
Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, μπήκε τελικά και η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ κατά 50% από την 1η Οκτωβρίου του 2015, και δεύτερη δόση άλλο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016.
«Μάχη» δίνεται για το αν θα είναι στην λίστα με τα προαπαιτούμενα ή όχι οι πρόωρες συντάξεις. Στη τελευταία ενημέρωση πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση, τόνισε ότι θα πάνε μαζί με τα υπόλοιπα θέματα του ασφαλιστικού, το Φθινόπωρο.
Επίσης, οριστικοποιείται και το θέμα με την απαίτηση των δανειστών για νέα αλλαγή στην «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, για μείωση του μεγαλύτερου συντελεστή 8%(εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. η κυβέρνηση το απορρίπτει γιατί όπως ειπώθηκε, είναι θέμα «ταξικό».
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως για ένα σωρό άλλα θέματα, όπως το τι θα γίνει με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Εκεί ειδικά υπάρχει επιμονή από το ΔΝΤ για απελευθέρωση της αγοράς. Στον «αέρα» είναι προς το παρόν το ποια ανοίγουν και αν κάποια από αυτά θα είναι ή όχι στη λίστα με τα προαπαιτούμενα.