Ένας Μεξικανός αυτοκτόνησε μόλις λίγα λεπτά αφού απελάθηκε από τις ΗΠΑ πέφτοντας από μια γέφυρα στην Τιχουάνα στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Ο άνδρας, που απελάθηκε από τις ΗΠΑ στις 08:20 τοπική ώρα, «έπεσε από μια γέφυρα» που βρίσκεται λίγα μέτρα από τα σύνορα, εξήγησε ο Μάρκο Αντόνιο Σοτομαγιόρ τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια.
Σύμφωνα με την ταυτότητα που βρέθηκε στη σορό, ο άνδρας ονομάζεται Γκουανταλούπας Ολίβας Βαλένσια, 44 ετών, με καταγωγή από την Πολιτεία Σιναλόα στο βορειοδυτικό Μεξικό, μια περιοχή όπου μαίνονται βίαιες συγκρούσεις που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας έμοιαζε «πολύ τρομαγμένος μετά την απέλασή του σε αυτή την πόλη όπου δεν γνώριζε κανέναν».
Ένας αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης δήλωσε ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά που απευλαυνόταν ο άνδρας.
Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η “δηλητηριώδης” προεκλογική ρητορική του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου είχε ως συνέπεια τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας τάσης διχαστικής πολιτικής το 2016. Έτσι, ο κόσμος έγινε πιο “σκοτεινός” υποστηρίζει η διεθνής οργάνωση.
Στην ετήσια αναφορά της, που καλύπτει 159 χώρες, η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ισότητα δέχθηκαν επιθέσεις από πολιτικούς που διεκδίκησαν την εκλογή τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Τραμπ, που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
“Η δηλητηριώδης προεκλογική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παράδειγμα μιας παγκόσμιας τάσης για την υιοθέτηση επιθετικής και διχαστικής πολιτικής”, αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης που εκδόθηκε στο Παρίσι. Ο κόσμος, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, “έγινε πιο σκοτεινός…και ασταθής”, με τη ρητορική του μίσους για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ.
“Οι πρώτες ενδείξεις είναι δηλωτικές (…) ότι ο Τραμπ προτείνει την υιοθέτηση μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα υποβαθμίσει σημαντικά την πολυεθνική συνεργασία και θα οδηγήσει σε μία εποχή μεγαλύτερης αστάθειας, αλλά και αμοιβαίας καχυποψίας,” πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η άμεση προτεραιότητά του είναι η προστασία των ΗΠΑ από την τρομοκρατία.