Μετριασμός δικαιωμάτων: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το άσυλο (live)

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το άσυλο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχει δεχτεί σφοδρότατες επικρίσεις τόσο για την ολιγοήμερη διαβούλευση όσο και γι’αυτές καθαυτές τις διατάξεις του που εγκυμονούν σοβαρούς περιορισμούς δικαιωμάτων για χιλιάδες ανθρώπους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «βαφτίσει» μεταναστευτικό το προσφυγικό ζήτημα, ένα εκ του πονηρού παιχνίδι με τις λέξεις που επιδιώκει να χαϊδέψει τα πιο συντηρητικά ακροατήρια και τα ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Ο Π. Καππάτος, εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ,  ήδη από τη συζήτηση στις επιτροπές έθεσε ως στόχο «την επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» – ένας στόχος που εκτός από ανεδαφικός υποκρύπτει και κινδύνους σοβαρών παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Το ν/σ προβλέπει επιπλέον πως «μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, κατ’ εξαίρεση, υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς για διαπίστωση στοιχείων, κίνδυνο διαφυγής ή αν θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, όποιος αιτών άσυλο παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, ως προς το αίτημα εξέτασης ασύλου».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ψυχογιός έχει ήδη επισημάνει πως η απόπειρα της ΝΔ για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό ζήτημα αποκρύπτει το γεγονός ότι ο συντριπτικός αριθμός των αιτούντων άσυλο, προέρχεται από χώρες με πολεμικές συρράξεις. Προβληματική, μεταξύ άλλων διατάξεων, χαρακτήρισε ο κ. Ψυχογιός τον ορισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθώς και την υποχρέωση να παρίσταται ο ίδιος ο αιτών σε κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου, καθότι οι περισσότερες δομές είναι απομακρυσμένες.  Η περικοπή του ΑΜΚΑ των αιτούντων άσυλο και η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσβάλει τόσο την ατομική, όσο και τη δημόσια υγεία. Παρομοίως, ο Γ. Ψυχογιός ζητάν να αποσυρθεί η προβλεπόμενη εξέταση του ασύλου, εκτός από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ένοπλων Δυνάμεων.

«Ξανά εκατοντάδες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;»

Ο Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν, λέγοντας πως «η κράτηση γίνεται ένα κομμάτι κλειδί». Εκτίμησε δε, πως θα καλυφθούν πολύ γρήγορα οι υπάρχουσες θέσεις κράτησης. «Μετά θα πάμε εκεί που ήμασταν το 2014, στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας 100 άνθρωποι μέσα, στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης 150, στο αστυνομικό τμήμα, μέσα στα κρατητήρια, για μήνες, 36 μήνες κράτηση» αναρωτήθηκε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή