Διαβάστε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Kontra News του Σαββάτου
Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη της εστίασης είναι ασπιρίνες και δεν λύνουν το πρόβλημα.
Η διατήρηση της απαλλαγής από ενοίκια και τον Μάρτιο είναι δώρον άδωρον αφού τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Τα μηδενικό μισθολογικό κόστος ήταν ήδη θεσμοθετημένo γιατί καμία κλειστή επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει εργαζόμενους.
Όσο για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε έναν κλάδο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Ο κλάδος της εστίασης που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από τα αλλεπάλληλα lockdown.
Γι΄ αυτό χρειάζεται συγκεκριμένες ενισχύσεις που θα περιλαμβάνουν διαγραφή χρεών σε εφορίες και τράπεζες καθώς και οικονομικές ενισχύσεις μέσα από τολμηρά προγράμματα.
Σε διαφορετική περίπτωση οι εστιάτορες αντί για τον Άδωνι θα παραδώσουν τα κλειδιά στο Μαξίμου.
Δέσμη μέτρων
Την ώρα που ο κλάδος της εστίασης βρισκόταν «στα κάγκελα» και μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης είχε αρχίσει να στρέφεται κατά της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να αλλάξει το αφήγημα, ανακοινώνοντας μέτρα ενίσχυσης της αγοράς. Η νέα δέσμη μέτρων, περιλαμβάνει μηδενικά ενοίκια, αναστολές, ελαφρύνσεις, εφάπαξ επιδόματα και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενισχύσεων που αφορούν κλάδους που έχει «εξαϋλώσει» η κρίση. Το «κύριο πιάτο» αφορά την εστίαση που αποτελεί και τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στην χώρα μετά το Δημόσιο. Σε συζήτηση που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με επαγγελματίες του κλάδου, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, για να στηρίξουμε ειδικά τον κλάδο της εστίασης».
Απαλλαγή ενοικίων
Ανακοίνωσε ότι 1) Διατηρείται και για το Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων.
2)Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.
4) Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη. O Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορωνοϊό». Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δαπανηθεί, σχεδόν 1,93 δισ. ευρώ για την εστίαση.
Το στοίχημα
Από την κυβέρνηση δεν διαφεύγει ότι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής Οικονομίας για το 2021, είναι η επιστροφή του Τουρισμού. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι αν οι απώλειες αγγίξουν τα περσυνά επίπεδα, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκαλούν «εσωτερικό μνημόνιο». Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν και τροποποιήσεις προγραμμάτων για να ενταχθούν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Χαρακτηριστική είναι η «γρήγορη» η απόφαση για αλλαγή στους δικαιούχους υποβολής αίτησης στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και πλέον περιλαμβάνονται, αναδρομικά, και τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης. Σύμφωνα με την τροποποίηση της απόφασης που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, η δράση προβλέπει την επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης, για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Δικαίωμα ένταξης
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ: 56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, 56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας, 56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών, 55.10 : Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, 55.20 : Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής. Μία από τις εργασιακές ομάδες που έχει χτυπηθεί πολύ από την κρίση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Επιστήμονες. Μία ομάδα που αποτέλεσε σημαντική δεξαμενή ψήφων για την Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές και τώρα, βρίσκονται λίγο πριν την ανοιχτή εξέγερση… Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα άνοιξε την πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ. Η ενίσχυση αφορά τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦKA) που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού κατά το 2020.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, θα πρέπει αφενός μεν να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 αφετέρου δε το οικογενειακό εισόδημά τους για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί. Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Το «κατώφλι» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά. Για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί, μετά την 1η.1.2017, δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατά την περίοδο 5-15 Φεβρουαρίου 2021. Για να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Προεκλογικές δεσμεύσεις
Από την κυβέρνηση προσπαθούν να διατηρήσουν την εικόνα, πως παρά τις δυσκολίες της πανδημίας θα παραμείνουν πιστοί στις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εχθές ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές». Δήλωση που δημιουργεί προσδοκίες, αλλά φαίνεται αντίθετη από το πνεύμα διαχείρισης της πανδημίας που βγαίνει από το οικονομικό επιτελείο.