Μεταναστευτικό: H Ευρώπη ξυπνάει – Πολύ λίγο, πολύ αργά

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει μέρα με την ημέρα η προσφυγική κρίση, που απειλεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ένας μετά τον άλλων οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν την Τουρκία ως το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα εξόδου από την κρίση.

Η διαφαινόμενη απροθυμία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο. Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν ανεξέλεγκτοί από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά για να αναζητήσουν την Ελπίδα στις χώρες της Β. Ευρώπης.

Δραματική είναι η κατάσταση επί ελληνικού εδάφους με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να πλημμυρίζουν καθημερινά τα νησιά του Αιγαίου. Χαρακτηριστικό της χαοτικής κατάστασης που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι μόλις σε 24ώρες το hotspot της Λέσβου έφτασε στο όριο των δυνατότητών του.  Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από χθες το πρωί έως λίγο μετά τις 07:00 σήμερα, διασώθηκαν μόνο στην Λέσβο 2.090 πρόσφυγες!

Η κατάσταση στο hotspot της Μόριας, είναι δραματική καθώς καθημερινά χιλιάδες μετανάστες καταφθάνουν προκειμένου να καταγραφούν.  

Συγκεκριμένα ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα είναι σήμερα, από τις 9 το πρωί, 2343 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1965 άτομα.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, χθες με τα πλοία της γραμμής αναχώρησαν 1698 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων» είπε μιλώντας την Πέμπτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.  

Περισσότεροι οι πρόσφυγες από του κατοίκους στο Καστελόριζο

Τριπλάσιος αριθμός μεταναστών – προσφύγων από τους κατοίκους του νησιού φιλοξενείται τις τελευταίες μέρες στο Καστελόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές βρήκαν «πέρασμα» στο νησί.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κάτοικοι του νησιού, ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελόριζο έφθανε τους 740 συνολικά (!) όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή.

Οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελόριζου, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, είναι ευπρεπής, αλλά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί. Σύμφωνα επίσης με όσα έγιναν γνωστά σήμερα αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αφού με πλοίο της γραμμής πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο αρκετοί από αυτούς.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πόλη «Κας»(Αντιφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει… τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.
 

«Κλειδί» ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναποθέτουν στην Τουρκία τις ελπίδες τους για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προσκάλεσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές Μαρτίου στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Μέχρι τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από κράτη – μέλη, όπως το κλείσιμο συνόρων, ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπάρχει ρητή δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι αποφάσεις των 28
Διαφύλαξη της ενότητας της Σένγκεν, προτεραιότητα στη συμφωνία με την Τουρκία και τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διάβασης» προσφυγικών ροών στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο περιλαμβάνει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το μέρος του τελικού κειμένου για το προσφυγικό δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, επισήμως, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα της Συνόδου, η οποία επικεντρώνεται πλέον στο θέμα της Βρετανίας.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι στόχος της ΕΕ στο προσφυγικό «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν».

Οι «28» χαιρετίζουν «την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο» και σημειώνουν πως η FRONTEX θα πρέπει να «συνεργαστεί στενά» με το ΝΑΤΟ.

«Η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών» υπογραμμίζεται, λέγοντας πως «έχουν γίνει βήματα από την Τουρκία, ωστόσο οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν πολύ υψηλές».

«Απαιτείται σημαντική και συνεχής μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύεσεων και αυτό απαιτεί επιπλέον, αποφασιστικές προσπάθειες και από την τουρκική πλευρά» υπογραμμίζεται.

Τονίζεται επίσης ότι «η συνεχής μη ομαλή μεταναστευτική ροή πάνω στο βαλκανικό διάδρομο παραμένει παράγοντας βαθιάς ανησυχίας που απαιτεί επιπλέον δράση και τερματισμό της προσέγγισης «ανεξέλεγκτης διάβασης» («wave-through approach») και μη συντονισμένων μέτρων πάνω στη διαδρομή αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες για τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη».

«Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Σένγκεν, με πλήρη υποστήριξη σε μέλη που αντιμετωπίζουν δύσκολες περιστάσεις» αναφέρεται. Τονίζεται ότι «πρέπει να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση στην οποία όλα τα μέλη να εφαρμόζουν πλήρως το Σένγκεν και αρνούνται είσοδο στα εξωτερικά σύνορα σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν κάνουν αίτηση για άσυλο όταν τους έχει δοθεί η ευκαρία».

Σημειώνεται ότι σε αυτό «λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, και εφαρμόζοντας το σχέδιο δράσης με την Τουρκία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή