Θετικά στη μετάλλαξη Όμικρον διαγνώστηκαν τελικά τα δύο κρούσματα που είχαν χαρακτηριστεί ως “ύποπτα” και εξετάζονταν από τις υγειονομικές αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο (04/12) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, γνωστοποίησε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι εξετάζονταν δύο ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στην Αθήνα.
“Πέρα από το κρούσμα στην Κρήτη, υπάρχουν ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα που εξετάζουμε, άσχετα με το κρούσμα της Κρήτης. Είναι πολίτες που έχουν έρθει από τις συγκεκριμένες χώρες. Είναι δύο πολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και λίγες ημέρες, έχουν νοσήσει και πλέον παρακολουθούνται στενά για να δούμε εάν νοσούν από την μετάλλαξη δέλτα ή την μετάλλαξη όμικρον. Δείχνουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά από τα PCR τεστ ότι ίσως πρόκειται για την μετάλλαξη Όμικρον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται όσα πρέπει για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων σε πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την λήψη των μέτρων”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Τα δύο κρούσματα τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, όταν κατά την επιστροφή τους από τη νότια Αφρική εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής στην Ελλάδα εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κρήτη.
Τα πιο κοινά συμπτώματα της Ομικρον αυτή την στιγμή
Όσον αφορά τη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, ο βήχας και ο πυρετός είναι τα κύρια συμπτώματα. Παρόλο όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα άλλων παραλλαγών, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται να προκαλεί κάποια ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα από την παραλλαγή Δέλτα.
Ανάμεσα σε αυτά τα νέα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος. Έχει αναφερθεί επίσης ότι οι θετικοί στην Όμικρον δεν χάνουν την όσφρηση ή τη γεύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Όμικρον παραμένει σε μεγάλο βαθμό «αχαρτογράφητη», είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής. Μέχρι στιγμής, στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, οι περισσότεροι που μολύνθηκαν έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο δόσεις σε συνδυασμό με την ενισχυτική εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία έναντι της Όμικρον και όλων των άλλων παραλλαγών.