Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
00
50
45

Μετάλλαξη Ομικρον: Τα 5 συμπτώματα – Οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται από όλους

Μοιραστείτε το

Αλαλούμ επικρατεί για τα rapid test, τα self test και τα μοριακά με αρκετούς ασθενείς να υποστηρίζουν ότι βγαίνουν αρνητικά αποτελέσματα στους διαγνωστικούς ελέγχους, την ώρα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι εδώ, υπερμεταδοτική και τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύονται με ταχείς ρυθμούς. Ποια είναι, όμως, τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον;

Στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσαν αναλυτικές οδηγίες.

Οι οδηγίες και τα συμπτώματα για τη μετάλλαξη Ομικρον

Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα. «Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος».

Τα δεδομένα από τα εργαστήρια επιβεβαιώνουν την επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον ενώ σημειώνεται πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με τη μετάλλαξη Ομικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή “όμικρον” είναι μικρότερη, γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

Η μετάλλαξη Ομικρον διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με

  • καταρροή,
  • πονοκέφαλο,
  • κόπωση,
  • φτέρνισμα,
  • πονόλαιμο
  • και σπανιότερα

οι ασθενείς εμφανίζουν

  • απώλεια όσφρησης και γεύσης,
  • βήχα
  • και υψηλό πυρετό.

Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου. Και μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και αυτό, διότι τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.