Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες για τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στη μοναδική βαριά βιομηχανία που διαθέτει η χώρα μας, τον τουρισμό.
Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων είναι φορτωμένη με τοξικά χρέη από το παρελθόν, τα κανόνια που θα σκάσουν την επόμενη μέρα του εφιάλτη αναμένεται να προκαλέσουν πολλές παράπλευρες απώλειες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων το 50% των ξενοδοχειακών μονάδων κινδυνεύει με χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν υπάρξει επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία το κράτος αποφασίσει να ενισχύσει οικονομικά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον χίλιες ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να αντέξουν την κρίση με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με το καλό σενάριο αν δηλαδή τα ξενοδοχεία ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου οι απώλειες σε έσοδα είναι τεράστιες.
Η Ευρώπη και η Αμερική θεωρούνται πλέον νεκρές αγορές για τον τουρισμό με δεδομένη την επέλαση του κορωνοϊού.
Αναγκαστικά οι ξενοδόχοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο ντόπιο επιδοτούμενο τουρισμό.
Βέβαια αυτή η εξέλιξη είναι προβληματική και δεν λύνει ουσιαστικά προβλήματα.
Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία από αυτά που λειτουργούν την τουριστική σεζόν δεν πρόκειται να ανοίξουν.
Οι τραπεζίτες τρέμουν τη συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων από τον ξενοδοχειακό κλάδο που αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Εκατοντάδες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι πλέον στον αέρα εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης.
Το ερώτημα είναι πόσοι επιχειρηματίες του κλάδου μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
Χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών και του κράτους μόνο τα μισά από τα ξενοδοχεία μπορούν να αντέξουν και αυτά με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε συνέργειες με ξένους ομίλους που διαθέτουν ρευστότητα.
Οι υπόλοιπες μονάδες είναι υποχρεωμένες να κατεβάσουν ρολά αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Η επίδραση της κρίσης στον τουρισμό είναι καταστροφική για την οικονομία.
Γιατί ο τουρισμός έμμεσα ή άμεσα συμβάλει στο 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.
Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση που διαμορφώνεται γιατί αν οι συνέπειες στον τουρισμό είναι καταστροφικές τότε η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, προκαλώντας ολική επιστροφή στις αλήστου μνήμης εποχές των μνημονίων.