Μερικές… «πειστικότατες» δικαιολογίες για τις… «ντροπολογίες» που κάποτε κατήγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία πήγε να σπάσει έως τώρα δύο φορές το ρεκόρ της Οικουμενικής κυβέρνησης σε κατάθεση άσχετων τροπολογιών σε άσχετο νομοσχέδιο στη Βουλή στις 7 Μαρτίου 1990, συνεχίζει την ίδια επαίσχυντη τακτική.
Με αφορμή, λοιπόν, την έγκριση του τελευταίου για το τρέχον έτος νομοσχεδίου, υπουργοί αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές έφεραν προς ψήφιση μεγάλο αριθμό (36) τροπολογιών, με στόχο να διευθετηθούν πολλά ζητήματα και υποθέσεις, που κατά κανόνα δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που ήταν το Χωροταξικό.
Αλλά, η νέα… ιλαροτραγωδία με τη «βροχή» άσχετων ή ακόμα προκλητικών «ντροπολογιών» στη Βουλή αυτή τη φορά συνοδευόταν και από «δούλεμα με ψιλό γαζί» από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές με όσα λέγανε για να δικαιολογήσουν αυτό που κάποτε ξόρκιζαν. Ιδιαίτερα, «πειστικές» ήταν και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις «ντροπολογίες» αυτές, που κι εκείνη έφερνε στη Βουλή ως κυβέρνηση. Αλλά, ιδιαίτερα «πειστικότατες» ήταν οι δικαιολογίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, για παράδειγμα, οι ακόλουθες:
-«Ξέρετε την αντιπάθειά μου στις τροπολογίες, αλλά θα τις κάνω αποδεκτές. Έχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, λίγο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, έχω κάνει υποχώρηση στο να αποδεχθούμε αυτές τροπολογίες, άλλων υπουργείων» (Γ. Σταθάκης).
-«Πολλές φορές λέμε πράγματα μην αντιμετωπίζοντας μια συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, την οποίαν εντάξει να την αλλάξουμε -κι εγώ συμφωνώ να την αλλάξουμε- αλλά δεν χρειάζεται να τα «σηκώνουμε» πριν να γίνουν. Για παράδειγμα ξέρουμε όλοι ότι για δεκαπέντε μέρες η Βουλή δεν θα νομοθετήσει… Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2014 από μια κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά είχε πέσει, τυπικά δεν είχε πέσει, κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο ανάμεσα -εάν θυμάμαι καλά- στις δύο ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πενήντα πέντε τροπολογίες. Άρα, πολύς θόρυβος, για να γίνεται θόρυβος. Δεν κάνω συμψηφισμό. Λέω ότι σηκώνουμε πολύ αχό, για ένα πράγμα που έχει γίνει και να συμφωνήσουμε να το αλλάξουμε» (Δ. Βίτσας).
-«Ολοφύρεστε και εξεπλάγητε από τις τροπολογίες τις οποίες έφεραν εδώ υπουργοί και βουλευτές και καλόπιστα σας ερωτώ, συνάδελφοι, καλώς ήλθατε κατ’ αρχάς στον κοινοβουλευτικό πολιτισμό και ευταξία και να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας δεν ήταν εξαίρεση, αλλά ήταν κανόνας οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νομοσχέδια μεταμεσονύχτια με τριψήφιο αριθμό τροπολογιών, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν υπόκειντο σε διαβούλευση και ψηφίζονταν άρον-άρον κλπ.» ( κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη)
-«Είναι γεγονός ότι οι τροπολογίες, με τον ρυθμό που έρχονται, δημιουργούν ένα πρόβλημα κανονικότητας στην κοινοβουλευτική νομοθετική λειτουργία. Είναι μια παθογένεια, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και δυστυχώς συνεχίζεται και στις μέρες μας… Οι σημερινές τροπολογίες έρχονται ως ένα βαθμό να θεραπεύσουν αρρυθμίες και την έλλειψη κανονικότητας από όλα τα νομοθετήματα που είχαν προηγηθεί…». (Δ. Εμμανουηλίδης).
-«Πρωτοχρονιά έρχεται, μην το ξεχνάμε κι αυτό, πρέπει να έχουμε προλάβει πριν από την Πρωτοχρονιά, πριν κλείσει ο χρόνος, να διευθετηθούν και κάποια θέματα» (Ν. Συρμαλένιος).
-«Για τροπολογίες σαφώς δεν συμφωνούμε, αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτό που γινόταν παλιά. Και κατά κανόνα είναι επείγουσες περιπτώσεις» (Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη)
Τόσο «κουτόχορτο»…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης