Μερικές ιστορίες αδιάκοπης ασφαλιστικής τρέλας για τις οφειλές στα ταμεία

Οφειλές πάνω από 14,9 δισ. ευρώ απειλούν το αύριο του ασφαλιστικού συστήματος από απλήρωτα χρέη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη 1 Νοεμβρίου 2015 έχουν αρχίσει να λαμβάνονται και αναγκαστικά μέτρα κατά οποιουδήποτε οφειλέτη με ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, που δεν έχουν ρυθμιστεί και ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), από τον Δεκέμβριο του 2015, οι αναγκαστικές εισπράξεις έχουν αποφέρει πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ.

Σιγά τα «αίματα» από τα αναγκαστικά μέτρα! Επί δεκαετίες, όλες οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ή αποφασίζουν αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των τεράστιων οφειλών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά, τελικά, τα χρέη αυτά μετατρέπονταν σε χιονοστιβάδα, την οποία προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν με συνεχείς αποφάσεις για ρυθμίσεις με προκλητικούς όρους και, κυρίως, με συνεχή υψηλότοκο τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του κράτους, ο οποίος στη συνέχεια κατά περιόδους… διαγραφόταν ή προκαλούσε ισόποση αύξηση του δημόσιου χρέους.

Απλώς, με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζωΑπό το αρχείο μου παραθέτω μερικές τέτοιες ιστορίες ασφαλιστικής τρέλας πριν από 20-25 χρόνια, οι οποίες, δυστυχώς, συνεχίζονται ακαταπαύστως και για τις οποίες καταγγέλλομε τους δανειστές:

Απλώς, με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζω μια παρόμοια ιστορία ασφαλιστικής τρέλας πριν από… τριάντα περίπου χρόνια, με την επισήμανση ότι τέτοιες και χειρότερες συνεχίζονται έως και σήμερα! Τον Δεκέμβριο του 1987 δόθηκε στη δημοσιότητα από το αρμόδιο υπουργείο ένας πίνακας, όπου το ελληνικό κράτος εμφανιζόταν ως ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΙΚΑ μέσω των υπουργείων του, των δημόσιων οργανισμών του, των ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων, των προβληματικών επιχειρήσεων, των νοσοκομείων του, των πανεπιστημίων του, των κοινωνικοποιημένων επιχειρήσεων και άλλων επιχειρηματικών κρατικών «μπουμπουκιών» και… ΠΑΕ!

Ο πίνακας αυτός περιελάμβανε 70 περίπου οφειλέτες στο ΙΚΑ συνολικού ποσού 50 περίπου δισ. δραχμών, ανάμεσα στους οποίους το κράτος ήταν ο πρώτος και ο καλύτερος και μάλιστα και το υπουργείο … Οικονομικών, το οποίο εμφανιζόταν να χρωστάει στο ΙΚΑ, ενώ, από την άλλη μεριά, το ίδιο το υπουργείο πρόβλεπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 1988 θα επιχορηγούσε το ταμείο με ένα πρόσθετο ποσό… 80 δις… δραχμών για να πληρώνει τοκοχρεολύσια δανείων που είχε πάρει από τις τράπεζες με επιτόκιο… 18,5% για να αντιμετωπίσει τρέχουσες ανάγκες.

Αλλά, ελλείψει χώρου δεν συνεχίζω πολλές άλλες τέτοιες αμέτρητες ιστορίες οικονομικής τρέλας…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή