Μερικά ευτράπελα νομοσχέδια, τροπολογίες και δικαιολογίες για τη συντήρηση της ομηρείας συμβασιούχων και εκτάκτων
Γράφαμε στο χτεσινό σημείωμά μας ότι το καθεστώς ομηρείας δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων και εκτάκτων υπαλλήλων στο Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε και συντηρείται επί δεκαετίες για ψηφοθηρικούς λόγους και εις βάρος των άλλων Ελλήνων πολιτών που επιδιώκουν μια θέση στη Δημόσια Διοίκηση ύστερα από την επιτυχία στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και όχι «δι’ ενεργειών κόμματος», δηλαδή πολιτικών ρουσφετιών!
Αυτό το καθεστώς δημιουργήθηκε και συντηρείται με αποφάσεις, προεκλογικές υποσχέσεις και μέτρα, από τα οποία μερικά διεκδικούν τον χαρακτηρισμό τους ως ευτράπελων. Διαβάστε μερικά:
-Τον Μάιο του 1989, λίγο πριν από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, τα κόμματα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 47.000 συμβασιούχοι ή έκτακτοι που ζητούν μονιμοποίηση, η οποία σε πεδίο αντιπαράθεσης με οξείς τόνους. Τότε, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και από κοντά ο Συνασπισμός της Αριστεράς συναγωνίζονταν σε λαϊκισμό για την υπεράσπιση εργατικών συμφερόντων, ως εξής: Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 1987, το Νόμο 1735, με τον οποίο ήθελε να πείσει ότι, όπως ήδη αναφέρθηκε στο χτεσινό σημείωμα, οι έκτακτοι σταματούν και ότι στο εξής οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά, παίζοντας το προεκλογικό γερό χαρτί, άφησε το θέμα αυτό να «ρυθμισθεί» λίγο πριν από τις εκλογές. Όμως, τότε η Βουλή έκλεισε αιφνιδιαστικά και έτσι δεν ψηφίσθηκε η σχετική τροπολογία, αφού η ΝΔ με την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία ματαίωσε την επικύρωση της απόφασης από 20 το πολύ βουλευτές. Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι έκτακτοι θα μονιμοποιηθούν με … υπουργικές αποφάσεις! Κι επειδή οι υπουργικές αποφάσεις πρέπει να επικυρώνονται με νόμο ήταν σα να έλεγε: Δώστε μου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μονιμοποιηθείτε! Τότε η Νέα Δημοκρατία, ενώ είχε διακηρύξει ότι δεν θα αναγνωρίσει διορισμούς που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου του1989, μόλις συνειδητοποίησε ότι θα χάσει ψήφους από τη μη μονιμοποίηση των 47.000 εκτάκτων, χαρακτήρισε «κουρελόχαρτα» τις υπουργικές αποφάσεις, ψελλίζοντας ότι το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση!
-Τότε, όταν γινόταν αυτός ο πολιτικός «χαμός» για τη μονιμοποίηση των 47.000 εκτάκτων του Δημοσίου, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υπ’ αριθμόν 61/19.5.1989 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δικαιολογούσε τη μονιμοποίηση των εκτάκτων ως ακολούθως: «Εύλογα, οι υπάλληλοι κατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υπηρεσιακή απόδοσή τους, καθώς και την αφοσίωσή τους στα καθήκοντά τους»!!!
-Τον Σεπτέμβριο του 1989, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκτάκτων του Δημοσίου συνέχισε τον σκληρό αγώνα με κινητοποιήσεις και απεργίες με αίτημα τη μονιμοποίηση των εκτάκτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα έως τις 31 Δεκεμβρίου 1988, την παράταση των συμβάσεων έως το Μάρτιο του 1990, την… «κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων» και την καθιέρωση της… «αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του στοιχειώδους προγραμματισμού στις προλήψεις του Δημοσίου…». Καλό, καλό!
-Κι ένα τελευταίο εξίσου ευρηματικό: Στις 31 Ιανουαρίου 1990, χιλιάδες έκτακτοι υπάλληλοι του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου πολιορκούσαν για πέντε ημέρες τη Βουλή. Τότε μια ομάδα βουλευτών κατέθεσαν σε νομοσχέδιο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την οποία προβλεπόταν μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Η τροπολογία αυτή συνοδευόταν από την ακόλουθη δικαιολογία: « Για να αρθεί η αβεβαιότητα σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση, αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί (sic) αρνητικά πλέον στην παραγωγικότητά τους (!) και πυροδοτεί κοινωνικές εντάσεις, για να αποκατασταθεί κλίμα δικαιοσύνης (!), το οποίο διαταράχθηκε μετά την ψήφιση της αντίστοιχης ρύθμισης από τη Βουλή, η οποία αφορά τους εργαζόμενους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτω (sic) από την υποχρέωση για ίση μεταχείριση (!) των πολιτών, όπως και ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει (!)». (Τα sic και τα θαυμαστικά είναι δικά μου). Η ψηφοθηρική αυτή τροπολογία θα κόστιζε στους Έλληνες φορολογούμενους 300 δις δραχμές!
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης