Μειώνονται κατά 50% οι συντάξεις χηρείας

ΝΕΕΣ μειώσεις συντάξεων, φέρνει η εφαρμογή του νόμου για τις συντάξεις χηρείας που επηρεάζει άμεσα 5.500 συνταξιούχους που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις περικοπές και την ανοιχτή πόρτα για λάθη και άδικες περικοπές συντάξεων, όμως ρίχνει το βάρος στους συνταξιούχους για να αποδείξουν ότι δικαιούνται την σύνταξή τους. Οι προβλέψεις του νόμου, θέλουν τους συνταξιούχους να βεβαιώνουν ότι παραμένουν δικαιούχοι προσκομίζοντας νέα δικαιολογητικά, όμως λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, η βεβαιώσεις γίνονται πιο δύσκολη υπόθεση από ότι είχε προβλέψει ο νομοθέτης. Ο ΕΦΚΑ, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για λάθη του συστήματος, που θα φέρουν την άδικη μείωση συντάξεων και ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έβγαλε σχετική ανακοίνωση. 

Ανάμεσα σε άλλα, αναφορικά με ερωτήματα που τίθενται σχετικά με μειώσεις συντάξεων χηρείας σε 5.500 συνταξιούχους, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, διευκρινίζει ότι οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας για τις παραπάνω περιπτώσεις υλοποιήθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ο Νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο, στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ). 

Τα λάθη 

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα. Εννοείται πως σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. 

Η ταλαιπωρία 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Οι συνταξιούχοι 

«Ταλαιπωρούν τζάμπα τους συνταξιούχους!», δήλωσε στην kontranews, o Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο,  πρέπει άμεσα να πληρωθούν όσοι δικαιούνται και να μην ταλαιπωρηθούν ούτε οι συνταξιούχοι αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι τη στιγμή που αυξάνεται ο όγκος των συντάξεων. Είχαν υποχρέωση να ενημερώσουν τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η πανδημία και των υστερήσεων του λογισμού, το ΕΝΔΙΣΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος περικοπές συντάξεων. «Να μην ταλαιπωρούν άλλο τους συνταξιούχους, ειδικά μέσα στην πανδημία, που οι συνθήκες είναι δυσκολότερες για όλους», επισήμανε ο κ. Χατζόπουλος.

«Έχουν κατεβάσει ρολά», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Αριστοτέλης Κάντας. Σύμφωνα με τον ίδιο «όλες οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν έχουν κατεβάζει εδώ και ένα χρόνο ρολά, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία του συνταξιούχου, αλλά και τους άλλους ασφαλισμένους. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν». Το πρόβλημα φαίνεται να είναι γενικότερο, καθώς όπως εξηγεί,  «δέχομαι δεκάδες τηλέφωνα καθημερινά για αυτό το πράγμα. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με καμία υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Τηλεφωνούν και δεν το σηκώνει κανείς. Τα παράπονα των συνταξιούχων είναι κάθε ημέρα πάρα πολλά, αλλά η αποψίλωση που έχει γίνει το προσωπικό έχει δημιουργήσει μόνο προβλήματα και ταλαιπωρία».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή