ΕΚΠΤΩΣΗ 30% για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε τομείς με υψηλή φοροδιαφυγή. Μέτρα καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, αύξησης των φορολογικών εσόδων και ενίσχυσης της κατανάλωσης δρομολογεί το Οικονομικό επιτελείο.
Πάνω σε δοκιμασμένες συνταγές αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οδό Νίκης ετοιμάζουν φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα με στόχο την «αναζωπύρωση» του ελληνικού επιχειρείν και την αύξηση της καταναλωτικής κίνησης.
Έρχονται φοροελαφρύνσεις κόντρα στις δημοσιονομικές πιέσεις της πανδημίας και τις απαιτήσεις των δανειστών. «Χαραμάδα» για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ φέρνουν το μεσοπρόθεσμο και ο απολογισμός του υπουργείου Οικονομικών. Βασικός στόχος παραμένει η επανεκκίνηση της Οικονομίας, όμως οι αναλυτές του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με βοηθήματα και επιχορηγήσεις. Αυτά, ανήκουν στο κομμάτι της στήριξης, για να μην καταρρεύσει η αγορά υπό το βάρος των πιέσεων της πανδημίας. Τώρα, τα μέτρα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο, έχουν στόχευση την αύξηση της κατανάλωσης και της ρευστότητας.
Όμως, την ώρα που η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι θετικά μέτρα, αυτά είναι υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Παράλληλα υπάρχει και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση σε σημεία κλειδιά, τόσο του μεσοπρόθεσμου, όσο και της γενικότερης στοχοθεσίας του υπουργείου.
«Kανένα όφελος για τους πολίτες»;
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερινά Παπανάτσιου, είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής πως το Μεσοπρόθεσμο δεν φέρνει “κανένα όφελος για τους πολίτες”. Ακόμη τόνισε πως πρόκειται για “αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο οικονομίας”. Για τις προβλέψεις που θα επέτρεπαν τις φοροελαφρύνσεις τις χαρακτήρισε “έωλες και κενού περιερχομένου”.
Αύξηση φόρων 10 δισ. ευρώ;
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra o βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, ανέλυσε την θέση του κόμματος που είχε εκφράσει στη Βουλή, πως το Μεσοπρόθεσμο ως ένα νέο Μνημόνιο φέρνει νέα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους του 3,7%.Καταλόγισε αδυναμία της κυβέρνησης στο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυξάνονται, κατά 10 δισ. κατά πάνω από 20% οι φόροι , πάνω από 20%, 22% αυξάνετε τους έμμεσους φόρους αυτούς δηλαδή που χτυπάνε τα μικρά, τα χαμηλά εισοδήματα και τους φόρους για τα φυσικά πρόσωπα τους αυξάνετε κατά 32%, από 959 δισεκατομμύρια σε 12,63”. Συνολικά, υποστήριξε, η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, από 53,6 δισεκατομμύρια σε 63,6 δισεκατομμύρια.
Οι 7 άξονες που φέρνουν ελαφρύνσεις
Πρώτο κυβερνητικό μήνυμα ελαφρύνσεων ήρθε με τους επτά βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία την προσεχή διετία, που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό του έργου του για τη διετία 1999- 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής θα είναι:
· Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας το προσεχές διάστημα.
· Η υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
· Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
· Η επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
· Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.
· Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
· Η διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.
Ο μεταρρυθμίσεις 2021-2023
Παράλληλα, στις μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής την επόμενη διετία το υπουργείο αναφέρει τη βούλησή του να προχωρήσει σε:
· Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.
· Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.
· Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας.
· Ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.