Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού στην Αθήνα

Ηχηρό μήνυμα εθνικού ξεσηκωμού προς τους Ευρωπαίους τοκογλύφους

Αυστηρό τελεσίγραφο στους δυνάστες της Ευρώπης να σταματήσουν τους εκβιασμούς και τις εξωφρενικές απαιτήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν σήμερα 50.000 πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να βροντοφωνάξουν «Φτάνει πια».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, σε ένα εντυπωσιακό συλλαλητήριο. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι θίγονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς έδωσαν μαζικό παρών στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στο Σύνταγμα, η ουρά της δεν είχε ξεκινήσει ακόμη.

«Με μια φωνή και απαιτώντας εδώ και τώρα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, χιλιάδες άτομα έδωσαν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών φορέων σήμερα (σ.σ. χθες) στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μαζική, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη Γενική απεργία της ΓΣΕΕ» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Εργατών.

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν και εκπρόσωποι των αγροτών. Μάλιστα, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιρατσιστικών οργανώσεων, όταν οι τελευταίοι τους κατηγόρησαν για συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία.

«Φασιστοειδή προχώρησαν σε προπηλακισμούς αγωνιστών αλλά απομονώθηκαν με μαζικό τρόπο και αποχώρησαν από την απεργιακή συγκέντρωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ).

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία με αφετηρία την Ομόνοια πραγματοποίησαν χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ. Το  «παρών» έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν, επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) με ξεχωριστή, τρίτη, συγκέντρωση στην οδό Μητροπόλεως 42 μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Πανό με το σύνθημα «χωρίς αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα» κρέμασαν στον βράχο της Ακρόπολης, για λίγα λεπτά το μεσημέρι, οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν το πανό και αποχώρησαν.

Στη μεγάλη απεργία συμμετείχαν ακόμη βενζινοπώλες, οδηγοί ταξί, ναυτικοί, καθηγητές και δάσκαλοι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνολικά ο επιστημονικός κλάδος, η Ομοσπονδία Φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδος και οι αγρότες με τα δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Σε  απεργιακό κλοιό βρέθηκε όλη η χώρα με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις.

Επεισόδια από κουκουλοφόρους

Δυστυχώς, όμως, μια ακόμη μεγάλη διαδήλωση αμαυρώθηκε από επεισόδια – μικρής έστω έκτασης. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο, οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι έκαναν την εμφάνισή τους και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α΄.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια η ένταση επεκτάθηκε στην Σταδίου, στην κάτω πλευρά της πλατείας, ενώ σύντομα επεισόδια ξέσπασαν και από την πάνω πλευρά, στην Αμαλίας.

Στο σημείο αυτό, οι διαδηλωτές που βρίσκονταν ακόμη συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή άρχισαν να οπισθοχωρούν προς την Ομόνοια και διαλύθηκαν.

Ο πετροπόλεμος και το κυνηγητό μεταξύ αντεξουασιαστών και αστυνομικών μεταφέρθηκαν στα Προπύλαια, στην οδό Πανεπιστημίου και τα γύρω στενά, για λίγα λεπτά ακόμη.

Στις 3.15 το μεσημέρι, στόχος επίθεσης με μολότοφ έγινε και η αστυνομική διμοιρία που φρουρούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, επί της Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια ώρα, ομάδα κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά με μολότοφ σε αυτοκίνητο επί της οδού Σολωμού και έκαψε κάδους απορριμμάτων στην οδό Στουρνάρη, στα Εξάρχεια.

Νωρίτερα άγνωστοι είχαν επιτεθεί στο δημοσιογράφο του Αθήνα 9,84, Δημήτρη Πέρρο, που κάλυπτε τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην οδό Πατησίων, στην περιοχή του Μουσείου. Το θύμα της επίθεσης δέχθηκε χτυπήματα σε όλο του το σώμα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο δήμος Αθηναίων κάνει λόγο για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία και να τρομοκρατήσει τους λειτουργούς της ενημέρωσης.

Η ένταση δεν έλειψε ούτε από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Διαδηλωτές πολιόρκησαν  το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ενώ τα αίματα άναψαν όταν αγρότης κόλλησε το όχημά του στην πόρτα και επιχείρησε να την γκρεμίσει για να μπει μέσα αλλά αποχώρησε με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έκαναν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της συμπρωτεύουσας και προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων στις οδούς Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας. Όταν έφτασαν έξω από το υπουργείο, συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που βρίσκονταν ήδη εκεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

Πρόσκληση Βούτση σε απεργούς

Πρόσκληση σε διάλογο για όλα -ασφαλιστικό και φορολογικό – σε διακομματικό επίπεδο, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους απεργούς, οι εκπρόσωποι των οποίων προσήλθαν στην Βουλή για να του επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Ο κ. Βούτσης τους τόνισε ότι «μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής σε διακομματικό επίπεδο μπορεί να γίνει σοβαρή και συντεταγμένη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων».

Ο διάλογος αυτός απευθύνεται προς όλους τους φορείς (αγρότες, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επιστημονικούς φορείς) και εφ’ όσον η πρόσκλησή του βρει αποδέκτες, θα διεξαχθεί σε επίπεδο των συναρμοδίων διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών (Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και προφανώς Οικονομικών Υποθέσεων).

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε στους απεργούς ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα («αύριο, μεθαύριο», τους είπε) και ενώ η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν με τη διαδικασία που έθεσε ο κ. Βούτσης, τονίζοντας ότι «επιβάλλεται να γίνει ο διάλογος στο κοινοβούλιο με όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή