«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την Ελλάδα και περιμένουν μια πολιτική λύση. Τα λεφτά θα μπούνε μέσα σίγουρα, αν υπάρξει μια πολιτική λύση»
Διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων του εξωτερικού έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν φθηνές Ελληνικές μετοχές από τράπεζες μέχρι λαχεία περιμένοντας μεγάλα κέρδη, καθώς το ακαθόριστο τοπίο στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της σιγά σιγά μοιάζει πιο ξεκάθαρο. Μια συμφωνία τον Μάιο, όπου η Ελλάδα αποδέχθηκε περισσότερα μέτρα λιτότητας γέννησε ελπίδες για πιθανή ελάφρυνση χρέους, δημιουργώντας έτσι τη μακροβιότερη ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι Ελληνικές μετοχές έχουν υποστεί είδη μια ψευδή «αυγή» από την πρώτη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010, με την αγορά να κάνει ανοδική πορεία την περίοδο 2012 με 2014, επιστρέφοντας όμως στην προηγούμενη της κατάσταση, ενώ τη Δευτέρα, οι πιστωτές δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία μετά από 8 ώρες συνομιλιών.
Παρ’ όλες τις επιπλοκές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί τελικώς να κερδίσει επιπλέον ελάφρυνση χρέους για ένα χρέος που αγγίζει περίπου τα 319 δισεκατομμύρια, το 176% του ΑΕΠ για αυτόν το χρόνο.
«Με την Ελλάδα μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί… αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κολούνγκα, ο οποίος είναι συνδιαχειριστής σε ένα ανερχόμενο Ευρωπαϊκό μετοχικό κεφάλαιο για τη BlackRock. «Στις περισσότερες συναντήσεις έως τώρα η συμφωνία επιτυγχάνεται 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Όλοι περιμένουν όχι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ο Κολούνγκα, ο οποίος συνεχώς βρίσκεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας για να επιβλέπει την πορεία των Ελληνικών επενδύσεων.
Το ανερχόμενο μετοχικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται, με αξία 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πρόσφατα αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, έχοντας κτίσει το μεγαλύτερο κομμάτι του όγκου του στα τέλη του 2015, ενώ από τον Απρίλιο έχει αυξήσει τις δραστηριότητες στην Ελλάδα κατά 7,1%.
Μεγάλα funds, όπως η BlackRock Fidelity Investments και η Vanguard, έχουν επενδύει σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και τον ΟΠΑΠ. Όλο και περισσότερα σημάδια ότι και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων βασίζονται σε μια συμφωνία που κάνει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει να μπουν στη χώρα πολυπόθητες επενδύσεις και να φέρει πίσω καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό λίγο πριν την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων το 2015. Ελπιδοφόρο σημάδι αποτελούν οι επενδύσεις της Fraport στα αεροδρόμια και επενδύσεις Ιταλών στον σιδηρόδρομο. Ενώ χρηματιστές χαρακτηρίζουν blue chips, δηλαδή «δυνατά χαρτιά», τράπεζες, τον ΟΤΕ, τα καταστήματα Jumbo και την εταιρία πετρελαίου MotorOil.
«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την Ελλάδα και περιμένουν μια πολιτική λύση. Τα λεφτά θα μπούνε μέσα σίγουρα, αν υπάρξει μια [πολιτική λύση]», δήλωσε ο Ρούντολφ Μπόχλι, επικεφαλής του Ελβετικού hedge fund RBR Capital. Ο Μπόχλι έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές Ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι ελκυστικές λόγω της υποτίμησης και της οικονομικής ανάκαμψής τους. Επιπλέον ο Μπόχλι δηλώνει ότι τα «κακά» δάνεια αντιμετωπίζονται και ότι οι Ελληνικές τράπεζες φαίνονται πιο λειτουργικές σε σύγκριση για παράδειγμα με ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα, «Μας αρέσει η Πειραιώς και η Eurobank», ανέφερε.