Μέγα το της σπατάλης Κράτος…

 

ΜετΑ από επτά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, το κράτος στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπερτροφικό και αναποτελεσματικό», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πρόσφατο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την οικονομία.

Όπως υπογραμμίζει, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ανέρχονται το 2015 σε 55,4% του ΑΕΠ (έναντι 54,1% στην ΕΕ-28), ενώ με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, που υποδηλώνει την ικανότητα της κοινωνίας να χρηματοδοτεί, μέσω της φορολογίας, τις δημόσιες δαπάνες, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν το 44% του ΑΕΠ.

Καλά κρασιά! Διότι, πριν από τον ΣΕΒ, τόσο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ), όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πολύ πριν με συγκεκριμένα στοιχεία τεκμηριώνουν το μέγα της σπατάλης Κράτος μας. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ σε παλαιότερη έκθεσή του (2011) εκτιμά ότι ο μέσος πολλαπλασιαστής των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,5, των άμεσων φόρων στο 0,4 και των έμμεσων φόρων στο 0,2. Τότε, αντί της μείωσης των δημόσιων δαπανών, ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων 18,9 δις ευρώ, η οποία συνέβαλε στη σωρευτική απώλεια του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 4,2% την περίοδο 2013 – 2016, δηλαδή συνολικά κατά περίπου 10 δις ευρώ!

Ύστερα, μελέτη του ΔΝΤ την ίδια χρονιά εκτιμούσε ότι οι αρνητικές επιδράσεις των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως και έγινε στη διαμόρφωση του ΑΕΠ εξαιτίας του λόγου αυτού, δηλαδή της ατιθάσευτης αύξησης των δημόσιων δαπανών και τη μη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις έχει μεταβληθεί πολλές φορές από το 2010 έως σήμερα. Αρχικά, είχε τεθεί ένας ενδεικτικός στόχος για έσοδα 10 περίπου δις ευρώ έως το 2015, ο οποίος στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα άνω για είσπραξη εσόδων ύψους 50 δις ευρώ έως το 2015.

Σημειώνεται ότι στο δεύτερο Μνημόνιο του κ. Σαμαρά (Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής) ο στόχος είχε αναπροσαρμοστεί σε είσπραξη 19 δις. ευρώ έως και το 2015, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο Πρόγραμμα, για την περίοδο 2013-2016 εκτιμάτο ότι θα εισπράττονταν περίπου 9,5 δις ευρώ με 2,6 δις ευρώ να αποτελούσαν στόχο μόνο για το 2013. Στη συνέχεια, ο συνολικός στόχος για είσπραξη 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εκτιμάτο πλέον ότι θα επιτευχθεί μετά το… 2020!

Τα αποτελέσματα και στον τομέα αυτό είναι γνωστά στους αναγνώστες της εφημερίδας μας. Μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί ως έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μόνο 3 περίπου δις. ευρώ. Κι έτσι δικαιολογούνται οι πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα ισοδύναμα μέτρα και, φυσικά, η καθυστέρηση των αξιολογήσεων, οι οποίες καταλήγουν στους γνωστούς… «κόφτες». Κι έτσι, από το ιδεοληπτικό σύνθημα «εκποίηση δημόσιας περιουσίας» πάμε στην εφιαλτική πραγματικότητα, δηλαδή την  «εκποίηση της οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών»…

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή