Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ας τολμήσουν οι Τούρκοι
ΨΥΧΡΑΙΜΑ και αποφασιστικά αντιδρά η Ελλάδα στην απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο με τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη γιατί δεν αποκλείεται ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή αν το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος παραβιάσει την ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
Σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Η Τουρκία έχει βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια για το Αιγαίο, προκειμένου να προλάβει την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αιγαίο.
Μια τέτοια εξέλιξη απομονώνει στην κυριολεξία την Τουρκία και καθιστά κουρελόχαρτο το μνημόνιο που υπέγραψε με την ψευτοκυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο σουλτάνος επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή τα επεκτατικά του σχέδια στο διάστημα μέχρι τέλος Οκτωβρίου που ο Τραμπ θα είναι ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ.
Γιατί σε περίπτωση κατά την οποία ο Τραμπ δεν καταφέρει να επανεκλεγεί η θέση του Ερντογάν αποδυναμώνεται αφού οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να διερευνήσουν διάφορες συναλλαγές που έχει με τον σημερινό πρόεδρο της Αμερικής.
Στα σχέδια του σουλτάνου είναι μέσα από τη στρατηγική της έντασης ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για να εξαναγκάσει την Ελλάδα να συρθεί σε διαπραγματεύσεις εφ΄ όλης της ύλης και να προκαλέσει την παρέμβαση των Αμερικανών για όλα τα ανοιχτά θέματα της Μεσογείου.
Ο Ερντογάν τρέμει στην κυριολεξία το ενδεχόμενο εισβολής Αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν η Τουρκία ηττηθεί στο μέτωπο της Λιβύης τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο αφού η αμφισβήτησή του στο εσωτερικό θα γενικευτεί με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Η προκλητικότητα του Ερντογάν στο Αιγαίο συνδέεται και με τον συμβολισμό που αποδίδει στην ημέρα της 24ης Ιουλίου όταν για πρώτη φορά θα γίνει προσευχή των Μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά, την οποία μετέτρεψε σε τζαμί, αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις με την Τουρκία κλιμακώνονται επικίνδυνα χωρίς να αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή νότια της Κρήτης.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μόνη της την πρόκληση των Τούρκων αφού η Ευρώπη περιορίζεται μόνο σε ευχολόγια και δηλώσεις συμπαράστασης.
Οι μόνες χώρες, οι οποίες βοηθάνε στην πράξη είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ πρόσφατα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ότι η Γαλλία θα εμπλακεί στρατιωτικά σε περίπτωση που παραβιαστούν τα σύνορα της Ελλάδας με τους Τούρκους.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης