Με προϋποθέσεις η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναβάλλεται για το 2018
Η κυβΕρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας συμπαραστάτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινώς Κομισιόν, υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία και με τα δύο πόδια βρίσκεται στον προθάλαμο της ανάκαμψης. Βαδίζοντας στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που την περίοδο 2013-2014 εξαπατούσε τον ελληνικό λαό με το success story και την ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου διατυμπανίζει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Πρωτοφανής είναι η διαπίστωση, ότι, το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και οι χαρτογιακάδες της Κομισιόν, προαναγγέλλουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας άνευ τεχνοκρατικών επιχειρημάτων, που να καταδεικνύουν την επερχόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των στατιστικών στοιχείων που η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα, συμπεραίνουμε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016, το ρήγμα της ύφεσης διευρύνθηκε και ουδείς δύναται να προβλέψει το χρονικό σημείο ανάκαμψης του οικονομικού μας συστήματος. Τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα οδηγούν στο κεφαλαιώδες συμπέρασμα, ότι, η κρίση που διέρχεται η οικονομία του τόπου, όχι μόνο δεν εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά εξακολουθεί να εκδηλώνεται σε συνθήκες επιδείνωσης των Δημοσίων Οικονομικών. Οι σημαντικότεροι δείκτες της ελληνικής οικονομίας μας οδηγούν στην άντληση των κάτωθι βασικών συμπερασμάτων:
1) Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015/2016, η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας σε αγαθά (προϊόντα) από 6,28 ελαττώθηκε σε 5,72 δις ευρώ (€), που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης της τάξης του -8,9%. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο οι εισαγωγές αγαθών από 11,01 μειώθηκαν σε 10,12 δις €, εμφανίζοντας έτσι ποσοστό μείωσης -8,1%. Η εμφανής πτωτική πορεία αμφότερων των εισαγωγών και των εξαγωγών, καταμαρτυρεί την αποτελμάτωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
2) Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015-2016, το σύνολο της ιδιωτικής και της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας βάσει της επιφάνειας σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (m2) σημείωσε μείωση άνω του -10%. Δεδομένου ότι η οικοδομική δραστηριότητα σε κατοικίες και κτήρια συντελεί τουλάχιστον κατά 50% στην δημιουργία των Ακαθάριστων Επενδύσεων Παγίου Κεφαλαίου (ΑΕΠΚ), καθίσταται εμφανές ότι στην καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας καθρεφτίζεται η παρατεταμένη κρίση της εθνικής οικονομίας.
3) Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015/2016, ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) στη βιομηχανία σημείωσε ποσοστιαία μείωση γύρω στο -15%. Η συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας είναι όντως εντυπωσιακή και θυμίζει την διετία 2011-2012 που η μέση αναπτυξιακή επίδοση της Ελλάδας ήταν γύρω στο -8%. Πώς η εθνική οικονομία θα εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, όταν ο δευτερογενής τομέας της βιομηχανίας αποσυντίθεται, λόγω του ότι ξένες βιομηχανικές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα και οι παραδοσιακές ελληνικές βιομηχανικές μονάδες υπολειτουργούν ή κλείνουν η μια μετά την άλλη;
4) Η ελάττωση των πωλήσεων στον νευραλγικό χώρο του λιανικού εμπορίου κατά –5,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015-2016 είναι αξιοσημείωτη. Ο τζίρος (πωλήσεις) των επιχειρήσεων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου αντανακλά την πορεία της (ιδιωτικής) κατανάλωσης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η μακροοικονομική μεταβλητή της “ιδιωτικής κατανάλωσης” συμβάλλει άνω του 70% στην παραγωγή του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας.
Αν τους εναπομείναντες μήνες του 2016, οι ανωτέρω βασικότατοι οικονομικοί δείκτες εξελιχθούν όπως τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το κοντέρ θα καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2016 άνω του -2%. Η ώθηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται άμεσα από την αύξηση των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες, την αναθέρμανση της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο. Με την εκπλήρωση αυτών των θεμελιωδών προϋποθέσεων, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε από τη φάση της χρόνιας ύφεσης να περάσει σε περίοδο ανάκαμψης το 2018.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή