Με F-35 o Kυριάκος στον Λευκό Οίκο

Συμφωνία-μαμούθ στα εξοπλιστικά για να εξευμενίσει τον Τραμπ – Πάλι θα αρπάξουν δισεκατομμύρια οι μεσάζοντες και οι οπλέμποροι

Με F-35 πετάει ο Κυριάκος για τον Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν κυβερνητικό ρεπορτάζ στον Αμερικανό πρόεδρο θα εκφράσει το ενδιαφέρον για την αγορά των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν στην Τουρκία.

Δεν διευκρίνισε αν το ενδιαφέρον αφορά και στα εκατό μαχητικά το κόστος των οποίων ανέρχεται σε δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ ή αν η συμφωνία περιοριστεί στα 50 F-35 με δεδομένο το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμφωνία – μαμούθ στα εξοπλιστικά αποσκοπεί στον εξευμενισμό του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος λειτουργεί και αποφασίζει με κριτήρια καθαρά εμπορικά.

Προφανώς η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 δεν αφήνει περιθώρια για πολλά κέρδη στην αμερικανική οικονομία και γι΄ αυτό τώρα επιχειρεί να ξεφορτωθεί τα εκατό μαχητικά που επρόκειτο να αγοράσει η Τουρκία πριν το εμπάργκο και τώρα βρίσκονται στη διάθεση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Το ερώτημα είναι αν η οικονομία της χώρας αντέχει μια συμφωνία – μαμούθ που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο ερώτημα αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η συμφωνία θα κλείσει όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Έντονη είναι η αντίδραση στο ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών μαχητικών από τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα από Γαλλία και Γερμανία.

Γι΄ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους Γάλλους για αγορά δύο φρεγατών το κόστος των οποίων μαζί με τα οπλικά συστήματα αναμένεται να φτάσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα χρυσώνει το χάπι στην Γερμανία παραδίδοντας σε γερμανικό ενεργειακό όμιλο το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ και το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος «Πτολεμαΐδα 5».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η διπλωματία των εξοπλιστικών θα φέρει αποτελέσματα.

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία είναι αλλοπρόσαλλη.

Άλλωστε δηλώνει θαυμαστής του Ταγίπ Ερντογάν ενώ συνεργάζεται επιχειρηματικά με τον γαμπρό του.

Οι συμφωνίες – μαμούθ στα εξοπλιστικά εκτός από την οικονομική αιμορραγία εγκυμονούν και άλλου είδους κινδύνους.

Οι διάφοροι μεσάζοντες και οι οπλέμποροι που θησαύρισαν με το πάρτι των εξοπλιστικών την αλήστου μνήμης εποχή του Άκη και του Σμπώκου ετοιμάζονται για νέες αρπαχτές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Επειδή οι διαδικασίες των προμηθειών είναι έτσι κι αλλιώς αδιαφανείς δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρατράγουδα με τις νέες συμβάσεις και αυτούς που θα τις διαχειριστούν.

F-35: Η Ελλάδα μπαίνει στο «κόλπο»

Για πρώτη φορά σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο δια στόματος πρωθυπουργού γίνεται λόγος για απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε συνέντευξή του ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες αεροσκάφη F-35».

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν προέκυψε τώρα. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά και τα επιτελεία έχουν τονίσει ότι έχουν γίνει διερευνητικές ενέργειες.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κατασκευάστρια εταιρεία ενημέρωσε ότι έχει λάβει από την ελληνική πλευρά επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter OfRequest). Αφορά μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητα προς τη χώρα μας και φυσικά την τιμή του αεροσκάφους.

Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αναφερόμενος στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε Viper τόνισε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να περάσει και σε μαχητικό 5ης γενιάς, να αποκτήσει δηλαδή στο μέλλον και F-35.

Το οριστικό «πάγωμα» στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών προς την Τουρκία με ενδεχόμενη οριστική αποπομπή της και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής στο οποίο μετέχει φούντωσε τις φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τη θέση της.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη F-35 τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με σκοπό να παραδοθούν στην Τουρκία-κάποια μάλιστα από αυτά βάφτηκαν και στα χρώματα της τουρκικής αεροπορίας-θα απορροφηθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση από την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει 100 μαχητικά F-35 με το συνολικό κόστος του συμβολαίου όπως είχε ανακοινωθεί να αγγίζει τα 16 δισ. δολάρια. Έως τώρα η Τουρκία φέρεται να έχει επενδύσει στο πρόγραμμα περισσότερα από 1,4 δισ. δολάρια.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι πέρα από το οικονομικό η ενδεχόμενη απόκτηση των F-35 αποτελεί ζήτημα με πολλές παραμέτρους αφού αυτό προϋποθέτει μεγάλες δομικές αλλαγές σε εξοπλισμό και υποδομές τις οποίες διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία. Πόσο μάλλον όταν το πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16,του βασικού δηλαδή μαχητικού που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκεται μόλις στην αρχή του.

Φυσικά το οικονομικό κόστος αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο καθοριστικό παράγοντα όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και δεν αφορά μόνο το κόστος απόκτησης των μαχητικών αλλά επιπλέον το κόστος εκπαίδευσης και συντήρησης αλλά και τα όπλα τα οποία θα «απελευθερωθούν» προς παραχώρηση.

Το κόστος για κάθε αεροσκάφος θα πέσει τα επόμενα χρόνια κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, ωστόσο παραμένει αρκετά υψηλό ενώ το κόστος ανά ώρα πτήσης το 2025 θα έχει πέσει και θα κυμαίνεται σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς στα 25.000 δολάρια .Το αντίστοιχο κόστος πάντως για τα F-16 υπολογίζεται περίπου στα 12.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης.

455 μαχητικά F-35 έχουν παραδοθεί έως σήμερα σε 9 χώρες και ήδη έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από 240.000 ώρες πτήσης.

Στρατιωτικές πηγές δεν κρύβουν ότι το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς αποτελεί δέλεαρ για την Πολεμική Αεροπορία. Και προσθέτουν ότι όλα όσα έχουν δει έως σήμερα οι ιπτάμενοι αλλά και οι επιτελείς από συνεκπαιδεύσεις και παρουσιάσεις των F-35 φαίνεται να συγκλίνουν ότι το συγκεκριμένο μαχητικό αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Αυτό που επισημαίνεται, πάντως, είναι ότι οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και το επιχειρησιακό περιβάλλον της περιοχής θα κρίνουν ποιο οπλικό σύστημα ταιριάζει καλύτερα στο ελληνικό οπλοστάσιο και όταν έρθει η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις θα εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες και εφικτές προτάσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή